Nakon najave o povlačenju
0

Gavran: Dobro bi bilo da pumpe OMV-a preuzme domaća firma

Piše: Nedžad Jamaković
Igor Gavran
Igor Gavran
Nakon što je Turkoil najavio povlačenje s tržišta naftnih derivata u BiH isto je učinio i austrijski OMV koji je najavio prodaju benzinskih pumpi u našoj zemlji i u Hrvatskoj.

S ovakvim vijestima pojavile su se odmah i spekulacije tipa znaju li velike kompanije nešto što mi ne znamo, ali ekonomski analitičar Igor Gavran ističe da ovakve odluke ne moraju imati nikakve veze s BiH.

"Znat ćemo tačno o čemu se radi tek pošto saznamo ko će eventualno preuzeti posao OMV-a u BiH, koji je inače puno više prisutan u FBiH nego u RS. Ako to bude neki strani partner to bi moglo značiti da se radi o nekom strateškom dogovoru, a i sam OMV je naveo u svom saopštenju da se oni žele fokusirati na neke druge aktivnosti, proizvodnju i istraživanja, pa nije nelogično da su 'žrtvovali' nas kao malo tržište.

S druge strane, dobro bi bilo da njihove pumpe preuzme domaća kompanija koja bi koristila domaće resurse, čime bismo smanjili uvozno-izvozni deficit u ovoj oblasti. Recimo, Optima grupa koja već značajno posluje u RS je najavila širenje i u FBiH i dobro bi im došlo kad bi mogli kupiti pumpe OMV-a. No, rano je još o tome govoriti", kaže Gavran za Sarajevo-x.com.

Turkoil neozbiljno ušao u posao

Naš sagovornik se osvrnuo i na odluku Turkoila koji je, prema njegovim riječima, neozbiljno ušao na naše tržište. "Iako se činilo da oni ozbiljno ulaze u posao u BiH, sa željom da otkupe terminale u Pločama, ipak su dosta skromno ušli u svu tu priču. Za kompaniju tog ranga je neozbiljno da ulaze u posao sa samo jednom kupljenom pumpom. Nekad se možda zbog određenih nepravilnosti na našem tržištu mogao izvući dobar profit i sa samo jednom pumpom, međutim, to je za kompaniju poput Turkoila neozbiljno", kaže Gavran.

Dodaje kako se ne može govoriti o tome da se ove kompanije povlače zbog političke krize u zemlji, jer se radi o visokoprofitabilnom poslu. "Prodaja nafte je izuzetno profitabilna čak i u najnesigurnijim zemljama, tako da takvim pričama nema mjesta", naveo je Gavran dodajući kako nijedan scenario ne bi trebao značajnije utjecati na cijenu naftnih derivata u našoj zemlji.

A, da neće biti promjene cijena potvridli su nam i u Udruženju prometnika naftnih derivata FBiH.

"Cjenovna politika se ni u kojem slučaju ne može vezati za prisustvo bilo koje kompanije na našem tržištu, pa tako ni za Turkoil, odnosno OMV. Naše tržište funkcioniše na principima tržišne ekonomije, tako da nema apsolutno bilo kakvog monopola, što je velika prednost u odnosu na tržišta susjedne Hrvatske ili Srbije", kažu naši sagovornici u Udruženju. Dodaju kako se povlačenje ovih kompanija sa našeg tržišta ne može odraziti na tržište u bilo kojem smislu.

Uredna snabdjevenost je neupitna

"Ovdje posebno mislimo na urednu snabdjevenost koja nijednog trenutka neće biti dovedena u pitanje. Na našem tržištu su prisutne izuzetno snažne i respektabilne kompanije kao što je Petrol BH Oil Company, Hifa Oil, Holdina, Energopetrol, sa razgranatom veleprodajnom, ali i maloprodajnom mrežom, tako da velikih oscilacija po tom pitanju ne može biti", ističu u Udruženju.

Oni smatraju da su Turkoil i OMV pronašli prifitabilnija tržišta ili su svoju djelatnost preusmjerili na druge poslove, što je slučaj kod OMV.

"Ne može se isključivo govoriti o nezainteresovanosti velikih kompanija za naše tržište. Ono jeste malo i može se reći da se radi o 'malom kolaču' za multinacionalne kompanije, ali treba znati da su uslovi privređivanja izuzetno teški, prvenstveno kada je u pitanju naplata plasirane robe unutar tržišta, što se sigurno ne uklapa u razvojne planove velikih naftnih kompanija", zaključili su u Udruženju prometnika naftnih derivata FBiH.