OMV BH ne odlučuje o opstanku OMV-a u BiH

F
FENA
7.12.2011. u 13:26
0
4
OMV BH ne odlučuje o opstanku OMV-a u BiH
0
OMV BH ne odlučuje o opstanku OMV-a u BiH
Eventualno povlačenje austrijske naftne kompanije OMV s tržišta BiH može biti samo strateška odluka na nivou OMV Grupe i OMV BH d.o.o. o tome ne odlučuje, rečeno je Feni u OMV BH d.o.o.
Austrijska naftna kompanija OMV jučer je objavila saopćenje u kojem navode da je, u skladu s njihovom strategijom, u razmatranju prodaja maloprodajnog i komercijalnog poslovanja u Hrvatskoj (OMV Hrvatska d.o.o) i Bosni i Hercegovini (OMV BH d.o.o), što bi uključivalo potpuno povlačenje s oba tržišta.

Hrvatska i Bosna i Hercegovina, kako je navedeno, optimalno se ne uklapaju u OMV-ov lanac opskrbe i stoga se sada ispituju opcije za prodaju tih dviju podružnica.

OMV-ova strategija je fokusirati i pojednostaviti portfelj. U tom kontekstu, krajem novembra OMV-ova podružnica u Turskoj, OMV Petrol Ofisi, već je prodala 52 posto udjela u kiparskoj maloprodajnoj kompaniji Kibris Türk Petrolleri Limited Sirketi.

U Bosni i Hercegovini, OMV je aktivan u maloprodaji i komercijalnom poslovanju od 2001. i ima tržišni udio od oko osam posto i 28 benzinskih stanica.

OMV je u maloprodaji i komercijalnom poslovanju u Hrvatskoj aktivan od 1992. Sa 63 benzinske stanice, ima oko 13 postotni tržišni udio.


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: