Odgovorili BH Gasu
2

Gas Promet: Niko u BiH nije protiv Južne interkonekcije, ali da li je ona opravdana

A. B.
Gas Prometa Pale je ponovo reagovao nakon što se BH Gas oglasio rekavši da je Južna interkonekcija trn u oku ovoj firmi iz RS-a. Iz Gas Prometa su naveli da je to pritisak potrošače i bh. javnost da bi se opravdala moguća investicija u navedeni plinski pravac.
Kako su naveli, niko u BiH nije protiv Južne, kao ni Sjeverne ili bilo koje druge interkonekcije sa susjednim državama i njihovim plinskim sistemima, međutim, pitaju se da li su takvi projekti ekonomski opravdani.

"Kako dokazati da je opravdano uložiti preko 200 miliona KM u novi plinski pravac pri postojećoj potrošnji i ko su potencijalni potrošači? Međutim o tome neka brinu nadležne institucije. Ovom prilikom želimo iznijeti niz netačnosti koje dolaze iz kompanije BH Gas, a koji truju poslovne odnose. Prvo, pravo je Gas Prometa da uveze opremu od bilo kog dobavljača kao što je i neotuđivo pravo BH Gasa da bira proizvođača opreme za svoje potrebe", naveli su.

Drugo, kako su dodali, ne znaju čemu tvrdnja da je Gas Promet "skinuo i pobacao" opremu BH Gasa sa svoje stanice kada je oprema skinuta i zapisnički predata predstavnicima BH Gasa o čemu postoje zapisnici.

"Uzgred oprema je zastarjela. Netačne su tvrdnje da je plinovod star i neispravan i da se ne održava. Starost glinovoda je cca 40 godina što je u prosjeku starosti plinovoda u Evropi i napominjemo da Gas Promet mnogo ulaže u opremu i održavanje svoje dionice plinovoda, a nije nam poznat nivo održavanja dionica u vlasništvu drugih transportera. Zato treba prestati zloupotrebljavati ovu nedokazanu tvrdnju u cilju traženja argumenata za opravdanje novih investicija", istakli su iz Gas prometa.

Kako su kazali, tvrdnja da Gas Promet nije imao prava potpisivati Sporazum o radnom režimu bez "nepostojećeg državnog regulatora" nije utemeljena niti u jednom propisu.

"Sporazum se uvijek pravi između susjednih operatera bez obzira da li se nalaze u istoj zemlji ili u susjednim. Nejasno je uz čiju dozvolu BH Gas dogovara nove interkonekcije sa Plinakrom ili je možda sebe izuzeo iz takvih obaveza s obzirom da u Federaciji BiH i nema nikakve zakonske regulative usklađene sa međunarodnim normama", dodali su.

Istakli su da od svih kompanija iz BiH jedino Gas Promet ima pozitivno mišljenje oko certifikacije kao operater transportnog sistema od Energetske zajednice iz Beča.

"Gas Promet je time dokazao da je siguran operater na svojoj dionici za sve korisnike. Na kraju bi željeli otkloniti brigu BH Gasa za prihod Gas Prometa jer mi ponukani željom partnera iz Sarajeva da napuste ovaj transportni pravac vodimo pregovore sa drugim zainteresovanim potencijalnim korisnicima. Ali o tome drugi put", poručili su.