{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Formiran konzorcij metalske i elektroindustrije FBiH

F
9.12.2010. u 15:07
0
0
Formiran konzorcij metalske i elektroindustrije FBiH
0
Formiran konzorcij metalske i elektroindustrije FBiH
Foto: Arhiv
Na sjednici Odbora Udruženja metalske i elektroindustrije Federacije BiH danas u Tešnju donesena je odluka o formiranju konzorcija kompanija iz metalske i elektroindustrije.
Konzorcij je otvorenog tipa i predviđena je mogućnost pristupanja i drugih članica, a sve radi bolje pripreme kod kandidiranja ili javnog nastupa na tenderima te radova vezanih za investicije u rudarstvu i elektroindustriji.

Članice osnovnog sporazuma o konzorciju su: "Mašinoremont" Banovići, "Aka metal" Gračanica, "Livnica" Visoko, "Bosnia valves" Tuzla, "BNT-TmiH" Novi Travnik, "Metalno" Zenica, "Elektroremont" Banovići i "Index" Gračanica.

Odbor Udruženja MEI u proširenom sazivu razmatrao je stanje i perspektive za razvoj ovih sektora te dosadašnje aktivnosti i planove tog udruženja.

Za oporavak i željeni rast u metaloprerađivačkoj industriji, kako navodi direktorica Sektora industrije Privredne komore Federacije BiH Nafija Šehić-Mušić, nužno je promijeniti poslovni ambijent u kome bi se trebala uspostaviti drugačija mjerila, vrijednosti i prioriteti. Promijenjeni poslovni ambijent mora u prvi plan staviti domaću proizvodnju i ponuditi rješenja koja će stimulirati razvoj, izvoz gotovih proizvoda i novo zapošljavanje.

Shodno dokumentu "Prilog strategiji razvoja BiH kroz prizmu razvoja metalske i elektroindustrije FBiH" Udruženje MEI je putem institucija sistema poticalo da se ubrza usvajanje tehničkih standarda, izgradi sistem tehničke ocjene usklađenosti uvoznih proizvoda s odgovarajućim zakonskim i podzakonskim propisima, te podrži konkurentnost izvoza bh. proizvoda i usluga.

Pripremljen je i akcioni plan realiziranja prioriteta koji se odnosi na prioritetne ciljeve postavljene strategijom (konkurentnost, zapošljavanje, razvoj okolinskog upravljanja, održivi razvoj i zaštita okoliša...).

Zaključci i preporuke s ove sjednice, kako je kazao potpredsjednik PKFBiH Avdo Rapa, poslužit će za dogradnju platforme za zastupanje interesa članica komore u nadležnim institucijama kojima će se predočiti problematika ovog sektora i njihovo viđenje rješavanja određenih pitanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: