Očuvanje okoline
8

Firma iz BiH s partnerima smanjila emisiju CO2 u našoj zemlji za 7.500 tona

A. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Firma SHPP d.o.o. Sarajevo s partnerima, firmom Keseco iz Južne Koreje i kompanijama iz Bosne i Hercegovine za protekle tri godine smanjila je emisiju CO2 u našoj državi za 7.500 tona, a to slikovito objašnjeno odgovara željezničkoj kompoziciji od 300 cisterni od 25 tona.

Kako je rečeno, do smanjenja emisije CO2 je došlo usljed obnavljanja Zemlje za vrlo kratko vrijeme tokom pandemije, a kompanija SHPP d.o.o. je s partnerima iz Južne Koreje i firmama iz naše zemlje krenule u realizaciju navedenog projekta krajem 2016., nakon što su prepoznali efekat uštede električne energije sa smanjenjem stakleničkih plinova (CO2, SO2, Nox...).

"Za ovo vrijeme instalirali smo preko 20 MVA instalisane snage naših uređaja za štednju električne energije u prehrambenoj, metalnoj, drvnoj industriji, u trgovačkim centrima, bankama, bazenima, žičarama s prosječnom uštedom od 10 posto. Na ovaj način, za protekle tri godine smanjili smo i emisiju CO2 u Bosni i Hercegovini za 7.500 tona", kazao je Amer Jerlagić, direktor firme SHPP d.o.o.

Pojasnio je i princip rada uređaja navedenih partnera, odnosno, uštede električne energije, a samim time i smanjenja emisije CO2. Dodao je da nakon sagledavanja stanja u određenom proizvodnom pogonu ili generalno potrošaću električne energije analiziraju stanje i predlažu tehničko rješenje.

"Oprema našeg partnera nakon instalacije indukuje novo magnetno polje u električnom krugu koji tretiramo, bilo da se radi o kompletnoj tvornici napojenoj iz jedne ili više transformatorskih stanica ili dijela pogona napojenog iz jednog razvodnog ormara. Upotrebom tzv. 'spin elektron' efekta i djelovanjem magnetnih vektora dolazi do redukcije i anuliranja gubitaka u strujnom krugu i na taj način se vrši ušteda potrošnje električne energije. Pored efekta uštede električne energije uređaji Keseco smanjuju grijanje motora, te time produžavaju životni vijek za dodatnih 30 posto predviđenog životnog vijeka motora", dodao je Jerlagić.

Naveo je i kakav je odnos 1 MWh proizvedene električne energije i jedne tone emisije CO2.

"Poznato je da se prilikom proizvodnje 1MWh električne energije u zrak ispusti 0,95 tona CO2. Za proizvodnju 1MWh električne energije iz lignita, koji je osnovni energent u termoelektranama u BiH, potrebno je cca tona lignita. Praktično od tone lignita u zrak se ispusti 0,95 tona CO2", istakao je.

Jerlagić je govorio i o egzaktnim finansijskim efektima vlastitih klijenata vezano za navedene uštede električne energije, a usljed instalirane opreme za te svrhe.

"Ako pogledamo omjer o kojem sam sad govorio, možemo vidjeti da se za 7.500 tona CO2 moralo uštedjeti 8.000 MWh električne energije. Poređenja radi, to je proizvodnja jednog bloka u u termoelektrani instalirane snage od 200 MW i njegovog rada od 40 sati. Kako je tržište električne energije u potpunosti otvoreno i svaka kompanija sklapa ugovore o snabdjevanju električnom energijom, mi nemamo na uvid ugovorenu cijenu za svakog klijenta. Međutim, ako uzmeno u obzir prosječnu cijenu električne energije u većoj tarifi (VT) i manjoj terifi (MT), možemo reći da je red veličine ušteda električne energije u periodu od tri godine reda 800.000 KM. Ovdje moramo naglasiti da su neke kompanije u procesu ušteda tri godine, a neke su tek par mjeseci", naglasio je.

S obzirom na to da su ovi uređaji instalirani u raznim industrijskim granama, Jerlagić je naveo da oprema njihovih partnera daje najbolje rezultate kod induktivno-motornih potrošača kao što su motori, kompresori, prese, pumpe, pile.

"Generalno to su prehrambena, metalna i drvna industrija, te ostali poslovni procesi koji koriste motore, poput klima komora i čilera u tržnim centrima i bankama, motore za cirkulaciju vode u bazenima, pogonske motore na žičarama itd. Ako bih mogao navesti i pojedine komapnije, to su prije svega predstavnici AS GROUP Jelah (Solana Tuzla, Klas Sarajevo, Vispak Visoko, Mlin Ljubače, OAZA Tešanj), Bosnaplod Brčko, Pivara Tuzla, drvna indsutrija (Jadrina Gračanica, PROMO Donji Vakuf, TMK Zavidovići), metalna industrija (TMD MIBO Brčko, Ginex Goražde, Igman Konjic, Pobjeda Technology Goražde) , BBI Sarajevo, Olimpijski bazen Otoka, Žičara Sarajevo...", ispričao je Jerlagić.

Na kraju je naveo i daljnje planove u ovoj oblasti.

"Očuvanje prirode i zaštita okoline su aktivnosti koje nemaju alternativu. Upravo su te aktivnosti osnova misije i vizije naše kompanije – SHPP d.o.o. Sarajevo. Vizija naše komapnije kaže 'Naš cilj je smanjiti potrošnju električne energije u Bosni i Hercegovini dopet posto i nuditi najbolja rješenja energetske efikasnosti'. Ovo nije jednostavan cilj, ali je mjerljiv i dostižan. Cilj nam je da u ovoj godini instaliramo dodatnih 10 MVA instalisane snage i smanjimo emisiju CO2 za dodatnih 4.000 tona", poručio je Jerlagić.