{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Finska se priprema za raspad eurozone

F
17.8.2012. u 18:59
0
0
Finska se priprema za raspad eurozone
0
Finska se priprema za raspad eurozone
Finska se priprema za mogući raspad eurozone u vrijeme sve izraženijih napetosti u zoni eura, te upozorava da više neće tolerirati krpanje rupa bez dna i potajno osnivanje fiskalne unije.
"Moramo se otvoreno suočiti s mogućnošću raspada eurozone", rekao je Erkki Toumioja, dugogodišnji ministar vanjskih poslova i član Socijaldemokratske stranke, jedne od šest u vladajućoj koaliciji.

"To nije nešto što bilo ko, čak i Pravi Finci (euroskeptična stranka) priželjkuje, no moramo biti spremni", istaknuo je ministar za list The "Daily Telegraph".

"Naši dužnosnici, kao i svi ostali u bilo kojoj važnoj situaciji, imaju neku vrstu operativnih planova za svaku mogućnost", dodao je Toumioja. Njegova izjava je dosad najotvorenije upozorenje jednog visokog zvaničnika eurozone.

"O tome svi razmišljaju, ali postoji konsenzus kako bi raspad eurozone na srednji i dugi rok stajao više od upravljanja krizom. No, raspad eurozone ne znači kraj Evropske unije. On bi mogao dovesti do toga da Unija funkcionira bolje", rekao je Toumioja.

Finska se pokazala kao najtvrđi član evropske skupine kreditora, dok pokušava sačuvati na okupu šaroliku koaliciju. Vlada je na "tankom ledu" u okolnostima kada se birači sve više okreću euroskeptičnim strankama.

Pravi Finci uzdrmali su političku scenu prošle godine osvojivši 19 posto glasova na parlamentarnim izborima. "Finski porezni obveznici su jako ljuti", rekao je predsjednik te stranke Timo Soini.

Poput ostalih članica eurozone, Finska ima pravo veta na sve buduće pakete pomoći oslabljenim evropskim ekonomijama. Ali, za razliku od nekih, finski parlament mora odobriti svaki takav paket, uključujući i onaj za Španiju.

Ministar Tuomioja je izrazio sumnju da "banda četvorice", uključujući i predsjednika Evropske centralne banke Maria Draghia, planira članice eurozone "upecati" u neki oblik fiskalne unije.

"Ne vjerujem tim ljudima", rekao je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: