Više pravno ne postoji
146

Finci: Ugasili smo mikrokreditnu fondaciju "Melaha", ponosni smo na pomoć građanima

A. Ku.
Finci: Odluka donesena zbog nekonkurentnosti na tržištu (Foto: H. M./Klix.ba)
Finci: Odluka donesena zbog nekonkurentnosti na tržištu (Foto: H. M./Klix.ba)
Mikrokreditna organizacija "Melaha" čiji je direktor bio Jakob Finci od danas više pravno ne postoji, a ostatak imovine se raspoređuje na drugu mikrokreditnu organizaciju "Lok".

Finci je u razgovoru za Klix.ba objasnio zbog čega se Upravni odbor "Melahe" odlučio na gašenje Fondacije.

Podsjetio je da je "Melaha" s radom počela još 1997. godine kao srednjokreditna organizacija u okviru La Benevolencije, a zatim se u skladu sa novim zakonima 2007. godine konstituisala kao mikokreditna organizacija.

"Sav kapital 'Melahe' je zapravo kapital Jevrejske opštine koji je ona uložila jer je u to vrijeme bilo vrlo korisno pomagati građanima malim kreditima. Banke su tražile toliko puno dokumentacije da je malo ko mogao za par hiljada pozajmice uspjeti prikupiti takvu dokumentaciju. Tako je 'Melaha' radila punih 16 godina kao mikrokreditna fondacija da bi prošle i pretprošle godine vidjeli da su velike banke jako promijenile uslove kreditiranja i, da tako kažem, vuku za rukav potencijalne mušterije da uzmu kredit u banci nudeći ono što 'Melaha' nije mogla da ponudi", rekao je Finci.

Dodaje da zbog nekonkurentnosti na tržištu donose odluku da "Melahu" ugase.

"Javili smo se Federalnoj agenciji za bankarstvo i sa njom više od godinu dana radimo na gašenju Fondacije. Melaha će se sa današnjim danom ugasiti, Agencija jednostavno ugasi dozvolu i ona će postat dio naše prošlosti na koju smo ponosni jer smo za vrijeme našeg aktivnog rada bili od velike koristi građanima, pogotovo penzionerima, jer su preko nas nabavljali orgijev, zimsku obuću i odjeću i jednostavno uspjeli da prežive sve ove ludorije sa cijenama koje postaju takve da je svakoga dana teže spajati kraj sa krajem", ističe Finci.

Dodaje da "Melaha" od danas pravno ne postoji, a korisnici usluga su obaviješteni te će ostatak duga uplatiti Mikokreditnoj fondaciji "Lok".