Rast dionica
66

Zuckerberg zaradio tri milijarde dolara dok je odgovarao na pitanja Kongresa

Klix.ba
Mark Zuckerberg (Foto: EPA-EFE)
Mark Zuckerberg (Foto: EPA-EFE)
Osnivač i direktor kompanije Facebook Mark Zuckerberg bio je ove sedmice na dvodnevnom i višesatnom ispitivanju pred američkim Kongresom zbog skandala vezanog za prikupljanje podataka korisnika popularne društvene mreže, a tokom ispitivanja je zaradio čak tri milijarde dolara.

Zuckerberg je iz "duela" s Kongresom izašao kao pobjednik, barem je to "presuda" Wall Streeta, odnosno investitora. Iako su dionice Facebooka pale u četvrtak ujutro, njihova vrijednost je i dalje veća za tri posto otkako je Zuckerberg u utorak ušao u Capitol Hill kako bi odgovarao na pitanja senatora. Vrijednost dionice Facebooka je porasla za 4,5 posto od početka trgovanja u utorak ujutro.

Inače, Zuckerberg posjeduje više od 401,4 miliona dionica Facebooka, a u posljednjih nekoliko dana je postao bogatiji za tri milijarde dolara. Njegov udio u kompaniji sada vrijedi 66 milijardi dolara. Prema Forbesu, osnivač popularne društvene mreže je na sedmom mjestu najbogatijih ljudi svijeta.

Naravno, svi ostali koji posjeduju dionice Facebooka su profitirali, jer se ukupna vrijednost kompanije od utorka ujutro povećala za gotovo 23 milijarde dolara.

Ipak, dionice su i dalje u padu za 7 posto ove godine, zbog čega je Facebook najgori među velikanima kada su u pitanju dionice vezane za tehnologiju. Dionice su pale za 16 posto s najveće vrijednosti koju su dostigle prije skandala s podacima, a u koji je umiješana konsultantska firma Cambridge Analytica.

Iz Facebooka je saopćeno da je skandal zahvatio 87 miliona korisnika. Sam Zuckerberg je priznao da su ugroženi i njegovi podaci.