Finansije
7

Uspostava saradnje u oblasti procjene vrijednosti nekretnina

FENA
Predstavnici Sberbank BH i Udruženja eksperata iz oblasti nekretnina (BHPA) danas su u Sarajevu potpisali Memorandum o poslovnoj saradnji u oblasti procjene vrijednosti nekretnina.

Tim memorandumom definisana je saradnja na standardizaciji procjene vrijednosti nekretnina.

Izvršni direktor Sberbank BH Denis Hasanić izjavio je da su veoma zainteresovani za uređenje ove oblasti jer realnom procjenom vrijednosti nekretnina štite interese dioničara, ali i svojih klijenata.

"Kvalitetna procjena vrijednosti nekretnina jedno je od ključnih pitanja u bankarskom poslovanju. S obzirom na rast naših kreditnih plasmana, među kojima krediti osigurani kolateralima imaju značajan udio, aktivnosti koje BHPA provodi na edukaciji procjenitelja i standardizaciji procjene vrijednosti nekretnina od velikog su značaja za unaprjeđenje našeg poslovanja", dodao je Hasanić.

Cilj potpisivanja Memoranduma, po riječima člana BHPA Muharema Karamujića, jeste prihvatanje BHPA certificiranih članova kao relevantnih profesionalaca i preferiranje njihovog angažmana na tržištu za profesije - tržišna procjena vrijednosti nekretnina, upravljanje, razvoj i promet nekretninama.

Certificirani članovi BHPA osigurat će uvjete da njihovo poslovanje bude u skladu sa najvišim globalnim standardima koje je odredio Kraljevski institut u Londonu (RICS), u cilju pružanja integriteta, kredibiliteta i etičkih standarda za procjenu vrijednosti nekretnina.