BiH
0

Radom notara do veće pravne sigurnosti građana

FENA
Bosna i Hercegovina je prije šest godina uvela notarijat, a entitetske notarske komore su ostvarile napredak u radu što je doprinijelo razvoju pravne sigurnosti građana - ocijenio je danas zamjenik ministra pravde Bosne i Hercegovine Srđan Radulj.

On je, na početku redovnog godišnjeg sastanka članova Komisije za evropska pitanja notarijata pri Međunarodnoj uniji notara, koji je danas počeo u Banjoj Luci, istakao da resorno državno ministarstvo podržava rad notarijata u BiH, a reformom pravosuđa utvrđeno je prenošenje nadležnosti s pravosuđa na druge institucije, prvenstevno vanparničnih predmeta notarima.

"Time je došlo do znatnog smanjenja broja predmeta u sudovima, ubrzani su sudski postupci, a i građanima je omogućeno da u što kraćem periodu mogu završiti ostavinski postupak", rekao je Radulj i izrazio nadu da će ne samo ostavinski već i drugi postupci u okviru pravosuđa biti delegirani notarima.

"Srbija tek planira uvođenje instituta javnog bilježnika", rekao je resorni ministar Nikola Selaković, koji prisustvuje ovom skupu.

Naglašava da će u isključivu nadležnost notara u Srbiji preći ugovori o pravnom prometu nekretina, što će smanjiti administrativni dio poslova u okviru samog suda.

Da notari u Republici Srpskoj imaju podršku resornog ministarstva, potvrdila je i ministrica Gorana Zlatković ističući da je notarijat u RS-u uspostavljen 2008.godine, a intencija tog entiteta je da se osigura potpuna pravna sigurnost građana.

O značaju održavanja ovog skupa, čiji su organizatori Notarska komora Republike Srpske i Notarska komora Federacije BiH, govorila je Irena Mojović, predsjednica Notarske komore RS-a.

U radu ovog dvodnevnog skupa prisustvuju predstavnici notarskih komora velikog broja zemalja Evrope.