Finansije
15

Trlin: Razvojna banka će biti podrška privredi

FENA
Borislav Trlin
Borislav Trlin
Razvojna banka bit će otvorena onima zbog kojih je i nastala, proizvođačima nove vrijednosti, izjavio je u intervjuu za današnje Oslobođenje v.d. predsjednika Uprave Razvojne banke Federacije BiH (FBiH) Borislav Trlin.

Trlin ističe da je već napravio konekciju s privrednicima iz Distrikta Brčko, Posavine, te da se u dva navrata sastao s privrednicima iz Hercegovačko-neretvanskog kantona.

"Moja poruka je jasna: Razvojna banka FBiH je njihova banka. Nakon konstituiranja nove uprave koja mora biti profesionalna, kompetentna i napokon korektna, Razvojna banka će biti ono što i jeste po definiciji, a ja već radim na tome", rekao je Trlin.

Dodao je da je Vlada naložila Razvojnoj banci da snimi situaciju na ugroženim područjima koju su napravili i dobili zadatak da predlože sistem mjera.

"Osim reprograma i monitorija na kredite, Razvojna banka je napravila i dugoročno kreditiranje tekućih sredstava zbog održavanja postojeće likvidnosti firmi s veoma malom kamatnom stopom, od dva posto, i mogućnosti grace perioda do 12 mjeseci", izjavio je Trlin.