Najviše izgubio Bezos
447

Svjetski bogataši izgubili blizu 80 milijardi dolara u jednom danu zbog koronavirusa

Dž. L.
Jefff Bezos (Foto: EPA-EFE)
Jefff Bezos (Foto: EPA-EFE)
Ovosedmični drastični pad dionica širom svijeta uslijed pandemije koronavirusa itekako je "skresao" bogatstva najimućnijih na svijetu koji su jučer izgubilli gotovo 80 milijardi dolara na tržištu.

Među dvadeset najbogatijih na globalnom tržištu koji su u jednom danu izgubili više od 78 milijardi dolara kombinovanog bogatstva, najgore je prošao Jeff Bezos.

Neto vrijednost osnivača Amazona jučer je pala za osam milijardi dolara. Time se Bezosovo bogatstvo smanjilo za više od sedam posto, a dionice njegove kompanije pale su za gotovo osam posto.

Direktor francuskog konglomerata LVMH, Bernard Arnault, izgubio je 7,7 milijardi dolara. Ovaj treći najbogatiji čovjek na svijetu završio je jučerašnji dan sa 82,5 milijardi dolara, nakon što su dionice LVMH-a pale za gotovo devet posto. Arnaultova industrija teško je pogođena zbog utjecaja koronavirusa na potražnju za luksuznim proizvodima u Kini i Evropi.

Predsjednik Facebooka Mark Zuckerberg također je osjetio veliki gubitak svog bogatstva. On je izgubio 5,7 milijardi dolara jer su dionice Facebooka potonule za više od devet posto.

Neto vrijednost osnivača Oraclea, Larryja Ellisona, pala je za 5,6 milijardi dolara, budući da su dionice ove kompanije opale za 11 posto.

Svjetski mijarderi suočavaju se s ovim porazima uslijed haosa na berzama zbog širenja zaraze Covid-19. Podsjećamo, Wall Street jučer je zabilježio svoj najgori dan od 19. oktobra 1987. godine, koji je zabilježen kao "crni ponedjeljak". Istovremeno, zabilježen je i najveći pad dionica u historiji evropskih tržišta.