Finansije
0

Svjetska banka pomaže BiH u projektu razvoja navodnjavanja

FENA
Svjetska banka
Svjetska banka
Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je u četvrtak kredit u iznosu od 40 miliona američkih dolara za projekt razvoja navodnjavanja u Bosni i Hercegovini.

Cilj projekta je da se unaprijedi sistem navodnjavanja i da se pomogne bh. poljoprivrednicima u povećanju doprinosa usjeva, saopćeno je iz Svjetske banke.

Petina radne snage u Bosni i Hercegovini je zaposlena u poljoprivrednom sektoru.

Uprkos plodnoj zemlji i mogućnostima za poljoprivrednu proizvodnju velikih razmjera, nedostatak adekvatnog sistema navodnjavanja je negativno uticao na proizvodnju i izazvao je gubitak usjeva u razmjerama od 20 do 40 posto u različitim dijelovima zemlje.

Pomaganje BH u vraćanju u pogon sistema za navodnjavanje i poboljšanju sveukupnih irigacionih sistema će biti od velike koristi za bh. poljoprivrednike.

"Ovo je važan projekt za proizvođače u Bosni i Heregovini jer će omogućiti uzgoj usjeva visoke kvalitete i znatno povećanje prihoda, koji će posljedično povećati prihode poljoprivrednika", rekla je Anabela Abreu, šefica Ureda Svjetske banke za BiH.

Projekt će se fokusirati na investicije visokog prioriteta koje imaju za cilj obnavljanje i modernizaciju sistema za navodnjavanje.

Najveća investicija u navodnjavanje do sada u zemlji, podržati će napore BiH da se dovede na nivo politike navodnjavanja u EU i pozabaviti će se problemom klimatskih promjena.

Svjetska banka trenutno ima 13 aktivnih projekata u Bosni i Hercegovini, a sveukupni iznos investicija je 342,3 miliona američkih dolara.

U projekte su uključeni poljoprivredni, energetski, okolišni, zdravstveni sektori te sektori za socijalnu sigurnost, zaposlenost i lokalnu infrastrukturu.