{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za mala i srednja preduzeća u BiH dodatnih 90,1 milion eura

S
18.5.2012. u 08:02
0
7
Za mala i srednja preduzeća u BiH dodatnih 90,1 milion eura
0
Za mala i srednja preduzeća u BiH dodatnih 90,1 milion eura
Izvršni odbor direktora Svjetske banke odobrio je BiH dodatni zajam od 90,1 milion eura za mala i srednja preduzeća u okviru Projekta pojačanog pristupa finansijama za mala i srednja preduzeća (EAF SME).
Prvobitna kreditna linija EAF SME do sada je omogućila za 105 malih i srednjih preduzeća u BiH pristup finansijskim sredstvima u teškoj ekonomskoj situaciji, navodi se u saopštenju Svjetske banke.

Procjenjuje se da je to do sada doprinijelo otvaranju 1.120 novih radnih mjesta i vraćanju dodatnih 4.000 radnih mjesta u periodu od augusta 2010. do februara 2012.

Primaoci kredita koristili su kreditnu liniju za radni kapital i investicije koje su od suštinske važnosti da bi mala i srednja preduzeća ostala konkurentna u vremenu ekonomske krize.

"Rezultati postignuti u okviru prvog projekta EAF SME su impresivni. Radujem se nastavku uspješnih aktivnosti u okviru novog zajma i pomoći i podršci malim i srednjim preduzećima u BiH", kaže Anabela Abreu, menadžer Svjetske banke za BiH.

Dodatna sredstva nadopuniće prvobitni zajam radi jačanja podrške sektora preduzetništva omogućavanjem pristupa sredstvima za radni kapital i investicije u vremenu ograničenih investicija, kao posljedici ekonomske krize u Evropi.

U naredne četiri godine, očekuje se da će 140 kompanija iz BiH imati direktne koristi od sredstava za mala i srednja preduzeća, a indirektne još više.

Pristup ovim sredstvima pružiće malim i srednjim preduzećima mogućnost jačanja izvoznih aktivnosti, povećanje obrta i zaposlenja novih radnika.

Portfolio aktivnih projekata Svjetske banke u BiH sada uključuje 14 operacija ukupne vrijednosti od oko 426,3 miliona dolara, navodi se u saopštenju.

Oblasti podrške uključuju poljoprivredu, energetiku, okolinu, zdravstvo, socijalnu sigurnost i zaposlenje, lokalnu infrastrukturu i razvoj privatnog sektora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: