"OdRaz"
0

Halimović primio predstavnike Fondacije za održivi razvoj

FENA
Sanjin Halimović
Sanjin Halimović
Ministar razvoja, poduzetništva i obrta u Vladi Federacije BiH dr. sc. Sanjin Halimović primio je danas u radni posjet generalnog direktora Fondacije za održivi razvoj "OdRaz" gospodina Safeta Dauta, i izvršnog direktora te fondacije Miroslava Treznera.

Tom prigodom ministar Halimović razgovarao je s predstavnicima fondacvije na temu "Poboljšanje dostupnosti financijskih sredstava za mala srednja poduzeća" - Projekt EAF SME.

Cilj ovog sastanka bio je da se zajedničkim djelovanjem i udruživanjem financijskih sredstava omoguće kreditne linije s povoljno kamatom kako bi se pružila financijska podrška mikro, malim i srednjim poduzećima i obrtnicima koji imaju dovoljne proizvodne kapacitete ili osiguravaju nove kapacitete, a nužna su im dodatna ulaganja u stalna i obrtna sredstva.

Razvojni je cilj Projekta da se poboljša dostupnost financijskih sredstava za mala i srednja poduzeća u Bosni i Hercegovini u kontekstu svjetske financijske krize. Primarni korisnici projekta su mala i srednja poduzeća koja doprinose rastu regionalne ekonomije i izvoza, a koja će imati koristi od poboljšane dostupnosti financijskih sredstava.

"U uvjetima opće ekonomske krize pokušat ćemo da kombinacijom vlastitih sredstava i stranog kapitala obezbjedimo pristup povoljnim kreditima za MSP kako bi smo ublažili trenutnu situaciju u kojoj se nalazi bh. privreda i olakšali poslovanje privrednim subjektima te tako umanjiti negativan trend povećanja broja nezaposlenih", rekao je ministar Halimović.

Predstavnici Razvojne agencije informirali su menadžment ministarstva o mogućnostima poboljšanja pristupa malih i srednjih poduzeća financijskim sredstvima IBRD-a u iznosu od 47,8 miliona eura, a sredstva su raspoređena između entiteta u omjeru 60/40, od čega je Federaciji BiH pripalo 27,8 miliona eura i mogućnostima suradnje s Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta.

Projekt poboljšanja pristupa malih i srednjih poduzeća financijskim sredstvima (EAF SME), kreiran je u suradnji s Vijećem ministara BiH, entitetskih vlada i Svjetske banke, s ciljem pružanja podrške malim i srednjim poduzećima u našoj zemlji kroz osiguranje povoljnijih uvjeta dostupnosti financijskim sredstvima malim i srednjim poduzećima.

Planirano je da se krajnjim korisnicima krediti odobravaju za investicije i obrtna sredstva s rokovima otplate u trajanju od pet do deset godina, u ovisnosti od toga da li su sredstva odobrena za investicije ili za obrtna sredstva, s grace periodom i kamatnom stopom od 4 posto na godišnjoj razini, stoji u priopćenju iz Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Federacije BiH.