Finansije
20

Srbija onemogućava isplatu potraživanja bh. štediša: Zakon je takav da je naplata nemoguća

Piše: N. N.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Srbija je 27. decembra 2016. donijela zakon kojim se reguliše isplata dugovanja štedišama iz BiH, a 3. februara donesena je i uredba kojom se reguliše prijava potraživanja, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije u organizaciji Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH.

Detaljne podatke o tome kako prijaviti potraživanja sve bh. štediše mogu naći na stranici www.javnidug.gov.rs.

Amila Omersoftić, predsjednica udruženja, kaže kako građani s područja FBiH moraju voditi računa na koji način će prijaviti svoja potraživanja, a posebno oni kojima je štednja bila konvertovana u privatizacijske certifikate jer oni ne mogu doći do svoje štednje.

"Ne samo da će biti odbijeni, oni ulaze u jedan kompleksan proces. Mi štediše pozivamo i upozoravamo da neće moći naplatiti svoja potraživanja ako im je štednja konvertovana u privatizacijske certifikate. Prema našem viđenju problema, ovdje bi štediše prvenstveno morale krenuti prema Ustavnom sudu Srbije i osporiti pojedine članove zakona. Mi kao udruženje ćemo se obratiti Vladi Srbije sa zahtjevom za autentično tumačenje člana 1 stav 4 pomenutog zakona. Paralelno ćemo pokrenuti pitanje ustavnosti ovog zakona te ćemo Evropski sud obavijestiti o svemu", kazale je Omersoftić.

Omersoftić je dodala da sve štediše iz FBiH kojima je štednja konvertovana u privatizacijske certifikate, čak i oni koji nikada nisu iskoristili te certifikate, prema srbijanskom zakonu ostaju bez prava ne štednju.

Problematičan je i zahtjev Srbije da svaka država izda potvrdu da štediše nisu iskoristile svoja prava iz devizne štednje. Udruženje se obratilo Vijeću ministara BiH kako bi se utvrdilo ko je uopće u BiH nadležan dati takvu potvrdu što do sada nije riješeno. Kako je ova potvrda jedan od osnovnih dokumenata, štediše koje ga ne dostave u roku od 30 dana trajno gube pravo na štednju, čak i oni kojima štednja nije konvertovana. Ovakvim zakonskim rješenjima štediše iz FBiH su faktički onemogućene da naplate svoja potraživanja.

Zakonom se traži da štediše imaju i originalne štedne knjižice koje im srbijanske banke odbijaju izdati.

Što se tiče naplate devizne štednje od Ljubljanske banke Omersoftić je kaže kako su mnoge štediše dobile odbijenicu jer je njihova štednja pretvorena u privatizacijske certifikate te da su te štediše prisiljene pokrenuti upravne sporove.