Poljuljano povjerenje u privredu
0

Španskim bankama potrebno 15 milijardi eura

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Posrnule španske banke trebat će ukupno 15,15 milijardi eura kako bi sanirale finansijske pozicije i ispoštovale nove propise čiji je cilj obnova povjerenja u posrnulu privredu te zemlje, saopćila je jučer španska centralna banka.

Navedeni iznos odnosi se na ukupno 12 banaka, niži je od vladinog plafona u visini 20 milijardi eura, te daleko ispod prognoza agencija za dodjelu rejtinga.

"Ukupno 12 banaka mora povećati svoj kapital, i to za ukupno 15,15 milijardi eura. Od tih 12 institucija, dvije su španske banke, dvije podružnice inozemnih banaka, a osam štedionice", stoji u saopćenju Bank of Spain, prenose agencije.

Agencija Moody's srezala je jučer kreditni rejting Španiji za jedan nivo, upozorivši na moguća nova smanjenja, što je snažno potreslo finansijska tržišta, te ponovno skrenulo pažnju na probleme španskih banaka i drugih rasipnih članica eurozone.

Izvještaj španske centralne banke ukazuje pritom na najavljene vladine mjere, kojima se od banaka traži da podignu minimalan nivo osnovnog kapitala kako bi se obnovilo tržišno povjerenje u posrnulu privredu.

Prema novim propisima, banke moraju povisiti udio temeljnog kapitala na 8 posto vrijednosti ukupne imovine, s trenutnih 6 posto, odnosno na 10 posto u slučaju banaka čijim se dionicama ne trguje na berzama.

One koje ne ispunjavaju tražene uvjete morale su do 10. marta izvijestiti o tome koliko još kapitala moraju prikupiti kako bi im udovoljile.