|

Novi plan za spašavanje banaka

Novi plan za spašavanje banaka
0
S
SRNA
21.1.2011. u 16:41
0
komentara
0

dijeljenja
Novi plan za spašavanje banaka Alfredo Perez Rubalcaba
Španija je saopštila danas da je u toku izrada novog plana za restrukturisanje regionalnih banaka, koje su slaba tačka bankarskog sistema i izvor velike brige za stanje javnih finansija ove zemlje, naročito u vrijeme dužničke krize u evrozoni.
"Vlada priprema plan s ciljem da se poveća solventnost i kredibilitet banaka sa štednim ulozima", izjavio je na konferenciji za novinare potpredsjednik Vlade Alfredo Perez Rubalcaba.

U izradi plana, osim Vlade, učestvuju Banka Španije i Udruženje banaka, rekao je Rubalcaba, koji obavlja i funkciju ministra unutrašnjih poslova. Detalji plana biće obavljeni kada on bude dovršen.

Španske regionalne banke, u koje je pohranjena polovina štednih uloga u zemlji, uložile su velika sredstva u sektor nekretnina prije njegovog kolapsa 2008. godine, nakon čega je zemlja zapala u recesiju.

Četrdeset od 45 regionalnih banaka trenutno su uključene u procese spajanja ili operativnog udruživanja pod nadzorom centralne banke.

Svih osam najvećih španskih banaka prošle su test podnošenja krize, koji je EU sprovela u julu, ali je pet od 19 testiranih regionalnih banaka palo na probi.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.