Jedan od stubova
0

Selimović s Murphyjem: SAD su i do sada podržavale i pomagale rad Centralne banke BiH

D. Be.
Guvernerka Centralne banke Bosne i Hercegovine Jasmina Selimović ugostila je ambasadora Sjedinjenih američkih država (SAD) u Bosni i Hercegovini Michaela Murphya.

Ambasador Murphy iskazao je zadovoljstvo zbog susreta s guvernerkom Selimović, istakavši ovom prilikom kako je CBBiH jedan od ključnih stubova ekonomske stabilnosti u zemlji, te da se raduje nastavku snažnog partnerstva.

SAD su i do sada podržavale i pomagale rad CBBiH. Američko ministarstvo trezora (US Treasury) i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) bili su uključeni u nekoliko projekata koje je realizovala CBBiH.

Guvernerka Selimović je prezentirala trenutne i buduće aktivnosti CBBiH, te poslovne rezultate CBBiH, istakavši da se, nakon niza godina nepovoljnih uslova za investiranje na globalnim finansijskim tržištima, situacija mijenja u pozitivnom smjeru.

Usljed tih promjena, ali i zahvaljujući pravovremenom i uspješnom restrukturiranju portfolija deviznih rezervi u skladu sa promjenama politike u euro zoni, CBBiH počinje ostvarivati izuzetno pozitivne poslovne rezultate. Sve trenutne i buduće aktivnosti CBBiH biće usmjerene na očuvanje monetarne i doprinos finansijskoj stabilnosti u zemlji, kazala je guvernerka.

Zajednička ocjena je da su monetarna stabilnost i nezavisnost CBBiH od ključnog značaja za Bosnu i Hercegovinu. Ambasador Murphy poželio je uspjeh guvernerki Selimović u radu i vođenju jedne od najznačajnijih državnih institucija.