Globalna kriza
52

Sedam namirnica koje su ove godine poskupjele i čija cijena će i dalje rasti

D. Be.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) objavilo je prognozu cijena hrane za 2022. godinu i otkrilo da će niz namirnica, od slatkiša do voća, vjerovatno veoma poskupjeti.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, SAD su uvele niz sankcija Rusiji i poremetile isporuke ruskog gnojiva, na koje se farmeri uveliko oslanjaju. To je uzrokovalo rast cijena uporedo sa pogoršanjem klimatske krize.

Prema USDA, cijene hrane u februaru 2022. bile su 7,9% više nego u februaru 2021., a kao primarni uzrok povećanja cijena navodi se sukob u Ukrajini, piše Business Insider.

Sjedinjene Američke Države nisu jedina zemlja koja osjeća utjecaj poremećaja u lancu snabdijevanja. Svjetski program za hranu utvrdio je prošlog mjeseca da su zemlje Bliskog istoka veoma zavisne od pšenice iz Ukrajine, pri čemu Liban uvozi 60 posto pšenice iz te zemlje, a generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres upozorio je da ukrajinski lanac snabdijevanja hranom "raspada", a utjecaj će se osjetiti globalno.

Čak i prije ruske invazije, klimatske promjene su otežavale opskrbu hranom. U članku UN-a navodi se da će u naredne tri decenije "snabdijevanje hranom i sigurnost hrane biti ozbiljno ugroženi ako se malo ili nimalo ne preduzmu mjere za rješavanje klimatskih promjena i osjetljivosti prehrambenog sistema na klimatske promjene".

Nepredvidivi vremenski obrasci mogu naštetiti proizvodnji hrane, kao što se vidi kod opskrbe ribom i jastogom kako temperatura okeana raste, a stručnjaci za klimu su naglasili važnost poduzimanja mjera sada kako bi se smanjile emisije ugljika i prelazak na čistu energiju prije nego što bude prekasno.

Zbog poremećaja lanca snabdijevanja i klimatskih promjena, evo svih namirnica koje su već poskupile, a kojima će sigurno i dalje rasti cijena:

  • Masti i ulja: 6-7% skuplje
  • Svježe voće: 5-6% skuplje
  • Svježe povrće: 1-2% skuplje
  • Prerađeno voće i povrće: 4,5 - 5,5% skuplje
  • Šećer i slatkiši: 3-4% skuplji
  • Žitarice i pekarski proizvodi: 3-4% skuplje
  • Bezalkoholna pića: 3,5-4,5% skuplja