Izdato odobrenje Eurocashu
0

Sarajevo dobija prvu mjenjačnicu

Piše: N. Jamaković
Sarajevo bi uskoro trebalo dobiti prvu mjenjačnicu, što će prvenstveno turistima uveliko olakšati snalaženje u našem glavnom gradu, nakon što je zakon onemogućio plaćanje eurima i na području Federacije BiH. Dosad su novac mogli promijeniti samo u bankama koje, naprimjer, ne rade nedjeljom i praznicima, dok većina filijala subotom imaju skraćeno radno vrijeme.

Kako nam je potvrđeno u Ministarstvu finansija FBiH, rješenje za otvaranje mjenjačkog mjesta prije nekoliko dana dobila je firma Eurocash, a ostala tri zahtjeva su odbijena zbog nedostatka dokumentacije.

Eurocash je, kako su nam rekli u Ministarstvu, dostavio sve što je potrebno uključujući i dokumentaciju o tehničkom prijemu objekta u ulici Baščaršija 16, gdje će biti otvorena mjenjačnica.

Prema evidenciji Ministarstva, na području Federacije trenutno posluje 16 mjenjačkih mjesta u Zenici, Bihaću, Tomislavgradu, Vitezu, Mostaru, Orašju, Tuzli, Sanskom Mostu, Domaljevcu, a sad i u Sarajevu.

"Budući da u RS-u euro nije bio platežno sredstvo, zbog harmonizacije zakona od septembra prošle godine je takva odluka uvrštena i u federalni zakon. Tako su praktično tek od septembra izdata rješenja za rad ovih mjenjačkih mjesta u Federaciji, budući da smo mi od 1998. do 2010. imali tek jedan zahtjev za otvaranje mjenjačkog mjesta, i to s područja Hercegovine. To se može protumačiti činjenicom da se u Federaciji moglo plaćati u eurima", rečeno je za Sarajevo-x.com u Ministarstvu finansija FBiH.