{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Banke u BiH traže vraćanje eura u upotrebu

F
11.5.2011. u 21:24
0
19
Banke u BiH traže vraćanje eura u upotrebu
0
Banke u BiH traže vraćanje eura u upotrebu
Udruženje banaka Bosne i Hercegovine zatražilo je od vlasti bh. entiteta da ponovno uvedu euro kao platežno sredstvo, tvrdeći da se zabranom korištenja eura ugrožava pravilo kojim se utvrđuje čvrsti odnos kursa između konvertibilne marke prema evropskoj valuti.
Tajnik ovog udruženja Mijo Mišić ustvrdio je u srijedu za medije u Mostaru da je udruženje zatražilo od ministarstava financija Federacije BiH i Republike srpske promjenu zakona o deviznom poslovanju kojim je izbačen euro kao platežno sredstvo.

"Ovaj zakon je nakaradan jer ne uvažava stanje na terenu. Najprije ga je vlada RS-a prepisala od srbijanske vlade, a potom ga je vlada FBiH malo obradila i takvog ga donijela, ne uvažavajući činjenicu da imamo currency board, operativno pravilo kojim se KM veže za euro", rekao je Mišić.

Odlukom Vlade FBiH od 1. oktobra prošle godine ugostiteljski objekti, trgovine te prodajni centri ne smiju primati euro kao sredstvo plaćanja za kupljenu robu ni za pruženu uslugu.

Za plaćanje eurima u Federaciji kazna iznosi od 500 maraka (oko 250 eura) do 15.000 maraka. Ranije je zabranjena upotreba eura za plaćanje drugih obveza prema državi, tvrkama i javnim fondovima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: