Reakcija na inflaciju
969

Profesor Domazet pitao građane: Jeste li za ukidanje akciza na gorivo ili za vaučere od po 200 KM?

B. R.
Anto Domazet, profesor ekonomije (Foto: I. Š./Klix.ba)
Anto Domazet, profesor ekonomije (Foto: I. Š./Klix.ba)
Profesor ekonomije Anto Domazet pitao je građane preko društvenih mreža šta bi im bilo prihvatljivije - da se ukinu akcize na gorivo ili da im se podijele gotovinski vaučeri.

Prvo je obrazložio učinke eventualnog ukidanja akciza, što je predloženo i Parlamentu Bosne i Hercegovine.

"U vezi s prijedlogom za privremeno ukidanje akciza na gorivo govori se o učinku smanjenja cijena goriva za cijelu Bosnu i Hercegovinu od 500 miliona KM, i to za devet mjeseci trajanja te mjere, od čega se 350 miliona ili 70 posto odnosi na Federaciju Bosne i Hercegovine. Koristi od ukidanja akciza imali bi oni koji kupuju gorivo. Što više trošiš goriva, što više voziš imaš veće koristi od ukidanja akciza. Uopće ne koristiš automobil, nemaš nikakve koristi od ukidanja akciza", ocijenio je Domazet.

Screenshot: Facebook Ante Domazet
Screenshot: Facebook Ante Domazet

Za napomenuti je i to da cijene goriva određuju i cijene proizvoda i usluga. Potom se osvrnuo na drugo moguće rješenje, a to su gotovinski vaučeri.

"Podijelimo svakom punoljetnom građaninu u FBiH vaučer od 200 KM za kompenzaciju troškova života zbog inflacije, što će za 1,75 miliona ljudi tačno iznositi 350 miliona KM. Neka svaki vlasnik vaučera odlučuje gdje će taj novac potrošiti - za kupovinu hrane, za rezervoar goriva ili za romantičnu večeru", istakao je.

Domazet je pitao građane koje rješenje im je prihvatljivije.

"Za šta ste vi, za ukidanje akciza, smanjivanje javnih prihoda i usmjeravanje koristi od te mjere prema onima koji najviše troše gorivo ili za to da se akcize ne diraju, a da se iz ostvarenih javnih prihoda, zbog rasta inflacije, svim punoljetnim građanima podijele vaučeri od po 200 KM? U kojem se rješenju osjećate ravnopravnijim", pitao je profesor Domazet.

Podsjećamo, osim što je državnim parlamentarcima predloženo ukidanje akciza na gorivo, predloženo im je uvođenje diferencirane stope PDV-a (niže na životne potrepštine i više na luksuz). Međutim, ni ovaj prijedlog još nije usvojen. Postoji jedinstvena stopa PDV-a od 17 posto, što znači da se sve jednako oporezuje.

Dok građani čekaju na reakciju vlasti na poskupljenja, parlamentarci su ove sedmice odlučili da sebi, ministrima u Vijeću ministara i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine povise platu za 500 KM.