{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Posljedice likvidacije Bobar banke: Dužnicima blokirani računi u svim bankama

Piše: E. F./Klix.ba
2.2.2015. u 13:33
13
49
Posljedice likvidacije Bobar banke: Dužnicima blokirani računi u svim bankama
13
Posljedice likvidacije Bobar banke: Dužnicima blokirani računi u svim bankama
Foto: Ilustracija
Nakon što je Bobar banka 23.12. prošle godine izgubila dozvolu za rad te je dobila likvidacionog upravnika, na osnovu odobrenja nadležne Agencija za bankarstvo, svi računi dužnika ovoj banci su blokirani.
Naime, nakon što se u redakciju portala Klix.ba javio čitatelj kazavši da su njemu ali i mnogim drugim osobama svi računi blokirani zbog kredita u Bobar banci, potražili smo odgovore zbog čega je to zapravo tako.

U Agenciji za bankarstvo RS-a su nam kazali kako su oni na zahtjev likvidacionog upravnika dali dozvolu za blokade računa neurednim dužnicima.

"Likvidacioni upravnik je zahtijevao da se preko glavnog računa blokiraju računi neurednim dužnicima u svim bankama, a čiji je dug dospio na naplatu sa 23.12. odnosno onim danom kada je ova banka izgubila dozvolu za rad", kazala je za Klix Sanja Zec, portparol Agencije za bankarstvo RS.

Prema njenim riječima, računi će ostati u blokadi ali samo do trenutka izmirenja dospjelog duga koji potražuje banka. Nakon toga, uslijedit će ponovna deblokada računa.

Ova blokada, prema njenim riječima, izvršena je prema onima koji do navedenog datuma imaju dug veći od 1000 KM, kako privrednim tako i fizičkim licima.

Na stanje u Bobar banci osvrnuo se i Dragan Čavić, ističući da je Agencija za bankarstvo RS donijela sramnu odluku o tome da pravnim i fizičkim licima koji su imali kredite u Bobar banci i i uredno ih vraćali blokira račune u svim ostalim bankama u RS-u. Na taj način su, ističe Čavić, mnogi izvoznici, mala i srednja preduzeća došli u težak položaj jer moraju vratiti preostali iznos kredita u najkraćem mogućem roku, bez obzira što su dosad sve rate uredno plaćali.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: