Finansije
4

Snosi li Agencija za bankarstvo RS odgovornost za likvidaciju Bobar banke?

Piše: I. P.
Bobar banka ide u likvidaciju, a pojedini analitičari krivce vide u vladajućim strukturama Republike Srpske, između ostalog i u Agenciji za bankarstvo.

Ekonomski analitičar Damir Miljević jučer je izjavio kako smatra da je Agencija za bankarstvo Republike Srpske jedna od odgovornijih instanci kada je riječ o likvidaciji Bobar banke. Izvor problema Bobar banke vidi u vezama sa kompanijom Bobar te njenim partnerima u vlasti tog bh. entiteta, koji su, prema njegovim riječima, likvidirali banku kako bi se sakrili ilegalni poslovi u banci i preko nje.

"Naviše kriva je, pored vlasnika i uprave, Agencija za bankarstvo RS, kao jedan od regulatora finansijskog tržišta koja nije na vrijeme (2012. godine) uvela prinudnu upravu i na taj način pokušala spasiti šta se spasiti može. Prinudna uprava je uvedena tek u oktobru", rekao je Miljević za Al Jazeeru Balkans koji je, između ostalog, istakao da je privremeni upravnik Savo Ševaljević imenovan mimo zakona.

"Damir Miljević ne može komentarisati rad Agencije za bankarstvo Republike Srpske, jer je on u sukobu interesa - Agencija je oduzela dozvolu za rad mikrokreditnom društvu Sinergija Plus, za čiji rad je Miljević bio direktno odgovoran", rečeno je za Klix.ba iz Agencije za bankarstvo RS.

Podsjećamo, Agencija je u augustu 2012. godine oduzela dozvolu za rad mikrokreditnom društvu iz Banje Luke, u kojem je početkom istog mjeseca otvoren predstečajni postupak. Sinergija je u julu 2012. godine podnijela zahtjev za stečaj, jer više nije bila u mogućnosti da otplaćuje višemilionske kredite, zbog čega su joj banke blokirale račune.

Glasnogovornica Sanja Zec je rekla kako je Agencija u odnosu sa Bobar bankom pratila samo zakonski propisane procedure.

"Uprava banke je zadužena za poslovanje banke, ona preuzima rizike, a nadzorni odbor kontroliše upravu. Tako da smo mi tu samo kao regulator koji održava i prati sigurnost cijelog sistema. Dakle, uprava je odgovorna za upravljanje bankom jer nakon što banka da kredite ona mora procijeniti kolika je kreditna sposobnost klijenta. Ne odlučujemo mi o tome kome će oni dati kredit", rekla je Zec za Klix.ba.

U Bobar banci ima oko 250 miliona KM depozita, od čega su depoziti građana oko 80 miliona KM. Agencija za osiguranje depozita BiH garantuje povrat dijela depozita, a bez posla ostaje i 200 radnika.