Finansije
4

Po dva Zlatna BAM-a za UniCredit Bank Mostar i Raiffeisen Bank BiH

FENA
Finansijsko-poslovni magazin "Banke i biznis u BiH" dodijelio je danas nagrade "Zlatni BAM" najuspješnijim bankama u BiH. Tako su "Raiffeisen bank BiH" i "UniCredit Bank" iz Mostara dobitnici po dva "Zlatna BAM-a".

Tu nagradu "Raiffeisen bank BiH" dobila je za najveću ukupnu aktivu, koja je prošle godine iznosila 3,8 milijardi KM i veća je za 2,32 posto u odnosu na prethodnu godinu, te za najveći dionički kapital, koji je u 2013. iznosio oko 241,8 miliona KM i veći je za jedan posto u odnosu na 2012. godinu.

"UniCredit Bank" iz Mostara dobila je "Zlatni BAM" za najveći ukupan kapital, koji je prošle godine iznosio oko 578,8 miliona KM i veći je za 10,56 posto u odnosu na 2012. godinu, te za najveću stopu prinosa na dionički kapital u iznosu od 46,62 posto.

"Bobar" banci iz Bijeljine dodijeljen je "Zlatni BAM" za najveću aktivu banke s pretežno domaćim kapitalom, koja je 2013. iznosila 327,7 miliona KM i veća je za 29,41 posto u odnosu na prethodnu godinu.

"Ziraat Bank BiH" nosilac je nagrade "Zlatni BAM" za najveći rast depozita, koji je prošle godine porastao za 105,82 posto u odnosu na 2012. godinu.

"UniCredit Bank" iz Banje Luke dobitnik je nagrade "Zlatni BAM" za najveću stopu prinosa na aktivu banke 2013. godine u iznosu od 1,78 posto.

Magazin "Banke i biznis u BiH" djeluje 17 godina, a nagradu "Zlatni BAM" dodjeljuje 12 godina na osnovu objavljenih revizorskih izvještaja bankarskog sekora u prethodnoj godini.

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić danas je, na ceremoniji u Sarajevu, istaknuo angažman časopisa "Banke i biznis u BiH", koji prati aktivnosti bankarskog sektora te naglasio važnost i kritika koje je okarakterizirao kao korektiv za rad i bitan faktor afirmacije bankarskog sektora.

Današnja ceremonija upriličena je u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu, a prisustvovali su predstavnici finansijskog i bankarskog sektora.