Finansije
0

Palo poslovno povjerenje u Japanu nakon zemljotresa

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Poslovno povjerenje u Japanu palo je tokom protekla tri mjeseca, nakon razornog zemljotresa i cunamija sredinom marta, i na negativnom je nivou prvi put u posljednjih više od godinu dana, saopćila je danas Banka Japana (BoJ).

U svom kvartalnom istraživanju "Tankan", banka je navela da je poslovno povjerenje palo u junu na minus devet sa plus šest poena iz marta, što predstavlja pad od čak 15 poena i prvi negativni rezultat u proteklih pet kvartala, prenijela je agencija AFP.

Rezultat, koji se dobija oduzimanjem procenta kompanija koje smatraju da su uvjeti poslovanja loši od onih koji smatraju da su dobri, bio je lošiji od prognoze analitičara, koji su očekivali da će on iznositi minus sedam.

Zemljotres i cunami su 11. marta razorili čitave gradove duž sjeveroistočne obale Japana, 23.000 ljudi je poginulo ili nestalo, a industrija je teško pogođena, što je japansku privredu gurnulo u recesiju i najgoru krizu još od Drugog svjetskog rata.

Najveće japanske firme poput "Sonya" i "Toyote" su bili prisiljene da zatvore fabrike i obustave proizvodnju usljed nestašice električne energije i dijelova, izazvanih poremećajem snabdijevanja, što je rezultiralo naglim padom proizvodnje i izvoza.

Kompanije ipak očekuju da će se uvjeti poslovanja poboljšati do septembra, a analitičari navode da plan povećanja kapitalne potrošnje ukazuje da postoji nada u oporavak, uprkos neizvjesnosti izazvanoj prijetećom nestašicom električne energije poslije krize u nuklearnoj elektrani "Fukushima Daiichi".