Privreda
0

Guverner Banke Japana očekuje negativan privredni rast

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Guverner Banke Japana Masaaki Shirakawa izjavio je da će privreda njegove zemlje u prvoj polovini godine vjerovatno zabilježiti negativan rast, uglavnom zbog poremećaja u proizvodnji poslije razornog zemljotresa i gigantskog cunamija, objavio je danas njujorški dnevnik "Wall Street Journal".

"Očekujemo da će proizvodnja i bruto domaći proizvod pasti u prvom, kao i u drugom kvartalu", rekao je guverner u intervjuu, a prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Shirakawa je dodao da je poremećaj proizvodnje "ključni problem" koji pogađa japansku privredu u periodu poslije velike prirodne katastrofe od 11. marta u kojoj je poginulo ili nestalo 26.455 ljudi.

U toj prirodnoj katastrofi su oštećena proizvodna postrojenja i atomske elektrane na sjeveroistoku Japana, usljed čega je došlo do najgore nuklearne krize u svijetu još od one u Černobilju 1986., kao i do manjka električne energije i poremećaja u lancu snabdijevanja.

Guverner Shirakawa je prognozirao da bi poremećaj proizvodnje mogao potrajati najmanje do augusta 2011. kao posljedica manjka električne energije, navodi se u tekstu dnevnika.

Komentari guvernera Banke Japana Masaakija Shirakawe u skladu su s procjenama analitičara koji su naveli da očekuju da će prirodna katastrofa rezultirati negativnim privrednim rastom Japana u prvoj polovini 2011.