Posljedice potresa i cunamija
0

Japanska privreda pala manje od očekivanja

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Japanska privreda pala je u drugom tromjesečju za 1,3 posto na godišnjoj razini, već treći kvartal zaredom, što je posljedica pada industrijske proizvodnje i potrošnje stanovništva nakon razornog potresa i cunamija u martu.

Japanska vlada saopćila je jutros da je bruto domaći proizvod u proteklom tromjesečju pao 0,3 posto u odnosu na prethodni kvartal, a 1,3 posto na godišnjoj razini. To znači da se nastavlja recesija japanske ekonomije, uzdrmane katastrofalnim potresom i tsunamijem, koji su nanijeli velike štete brojnim tvornicama, što je izazvalo prekid proizvodnje i narušilo lanac snabdijevanja dijelovima za industriju.

Kako je cunami oštetio i nuklearnu elektranu Fukushima, uslijedili su i problemi u opskrbi električnom energijom, što je također negativno utjecalo na industriju Japana. Zbog toga je izvoz treće po veličini svjetske privrede u proteklom tromjesečju pao 4,9 posto, najviše u posljednje dvije godine.

Kapitalne investicije kompanija pale su za 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, dok je potrošnja stanovništva oslabila 0,1 posto.

Ipak, pad BDP-a od 1,3 posto na godišnjoj razini manji je od očekivanja jer su u anketi agencije Kyodo News analitičari procjenjivali da će privreda pasti 2,6 posto. Zahvaljujući tome, dionice na Tokijskoj berzi danas su zabilježile najveći dnevni rast u dvije sedmice.