Finansije
26

Lista zanimanja koja su najplaćenija na Facebooku

Klix.ba
Facebook je najkorištenija društvena mreža na svijetu, a iza njega kao kompanije stoji armija dizajnera, inžinjera, menadžera i drugih kvalifikovanih osoba koje se brinu o tome da sve radi bez problema. U proteklih nekoliko godina Facebook je postao više od društvene mreže, a da bi ponudili nešto novo svojim korisnicima, uvijek tragaju za novim talentima koji će raditi za njih.

Business Insider je objavio listu najplaćenijih zanimanja na Facebooku koristeći podatke Glassdoora, stranice za traženje posla.

  1. Najplaćenija je pozicija menadžera inžinjeringa - 166.561 dolara. Njegov zadatak je da radi sa timom inžinjera za izgradnju i upravljanje na specifičnom proizvodu. Trebaju imati veće sposobnosti od tipičnog inžinjera softvera.

  2. Na drugom mjestu je viši inžinjer za softver koji zarađuje 160.638 dolara. Oni su inžinjeri s najboljim iskustvom u kompaniji i ne čudi što ih Facebook plaća dobro.

  3. Inžinjer softvera V nalazi se na trećem mjestu. Poterebno je da ima između osam i 10 godina iskustva i zarađuje 157.080 dolara.

  4. Produkt menadžeri su zaduženi za to da sve bude dobro sastavljeno i upakovano na Facebooku. Oni "pakuju" produkte koje su napravili različiti timovi i moraju se pobrinuti za to da proizvodi stignu na vrijeme. Poznati su kao najkritičnije osobe. Njihovo zanimanje je na četvrtom mjestu jer zarađuju 147.469 dolara.

  5. Tehnički program menadžer zadužen je za vođenje osnovnih timova koji upravljaju različitim proizvodima Facebooka. Na petom mjestu su po plati koja iznosi 146.282 dolara.

  1. Inžinjer za bazu podataka - 141.635 dolara
  2. Data Scientist - 137.184 dolara
  3. Naučni istraživači - 137.134 dolara (vrše analize i pronalaze greške i probleme u Facebook platformi)
  4. Inžinjer softvera IV - 136.833 dolara (izuzetno cijenjene osobe)
  5. Front-End inžinjer - 136.131 dolara

Izuzetno dobro su plaćeni i produkt inžinjeri, produkt dizajneri, inžinjeri za mreže, produkt marketing menadžeri, inžinjeri softvera, inžinjeri za aplikacije i sl.