Posao
53

Najveću platu imaju menadžeri, traže se call operateri i poznavaoci njemačkog jezika

Piše: I. P.
Edina Šehović i Benjamin Kadić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Portal Posao.ba danas je objavio podatke o stanju tržišta radne snage za 2014. godinu.

Objavljeno je blizu 10.000 oglasa za posao, a oglašeno je gotovo 20.000 otvorenih radnih mjesta. U odnosu na 2013. godinu zabilježen je porast broja oglasa za oko 10 posto, a pretpostavlja se da je blizu 18.000 osoba pronašlo posao preko portala Posao.ba u razdoblju januar-decembar 2014. godine.

Najtraženija zanimanja se nisu mijenjala posljednjih nekoliko godina, mada postoji nekoliko noviteta. Na prvom mjestu je zanimanje prodavača i trgovca, a novost je da se prvi put među prvih deset zanimanja pojavljuju operater u pozivnom centru i saradnik na projektima.

"Operateri su nešto novo jer BiH počinje da konkuriše velikim servisnim centrima u svijetu. Ovo je vrlo zanimljiv aspekt koji daje garanciju da postajemo konkurentni u outsourceingu i smatramo da će se on nastaviti. Na ovaj način ćemo pokušati zadržati mlade ljude sa znanjem stranih jezika i nekim drugim vještinama, a i činjenica je da radna mjesta otvaraju strane firme koje ne žele razvijati biznis u BiH, ali svakako misle da servisno možemo odgovoriti na njihove potrebe“, objasnio je Benjamin Kadić iz Posao.ba.

Najveća ponuda poslova bila je fokusirana na sarajevsku regiju, a više od 35 posto oglašenih radnih mjesta odnosilo se na Sarajevo. Za glavnim gradom slijede Banja Luka sa 11 posto, te Mostar, Tuzla i Bijeljina.

Najtraženije vještine su poznavanje rada na računaru (36 posto), engleskog jezika (34 posto) i njemačkog jezika (11 posto) koji se prvi put pojavio kao značajna tražena vještina. Od ostalih vještina podrazumijeva se odgovornost, fleksibilnost, komunikativnost i slično.

Najtraženiji poslovi se nalaze u sektorima prodaje, proizvodnje, ugostiteljstva, informatike, bankarstva, transporta, skladištenja, elektrotehnike, mašinstva i građevinarstva.

Deficitarne kategorije poslova za koje je ponuda poslova bila veća od potražnje poslova u 2014. godinu su informatika – software, poljoprivreda – ribarstvo – šumarstvo, zaštitarske usluge, te zanatske usluge i turizam.

Menadžeri su bili među najviše plaćenim zanimanjima sa prosječnom mjesečnom neto platom 1.637 KM. Među najplaćenijim zanimanjima u kategoriji 10 najtraženijih tokom 2014. godine su i programer (1.317 KM), zatim građevinski inženjer (1.159 KM) te kreditni službenik (1.050 KM).