Kriza bez presedana
0

Korisnici kripto berze Binance panično povukli milijardu dolara jer vlasniku prijeti zatvor

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Binance se suočava sa kaznom od 4,3 milijarde dolara jer izvršni direktor Changpeng Zhao podnosi ostavku nakon priznanja krivice u velikom američkom pravnom slučaju, izazivajući previranja na tržištu. Korisnici su već povukli skoro milijardu dolara.

Binance, vodeća svjetska berza kriptovaluta, bori se s krizom bez presedana. Kompanija se suočila sa povlačenjem milijardu dolara klijenata u samo 24 sata iz razloga što se ona i njen osnivač suočavaju sa nizom tužbi zbog sigurnosnih prekršaja.

Ovaj finansijski odliv dolazi zbog odluke osnivača i izvršnog direktora Changpenga Zhaoa da podnese ostavku nakon potvrdnog izjašnjavanja o krivici u velikoj pravnoj bici s američkim Ministarstvom pravde.

Oni su optuženi za kršenje Zakona o bankarskoj tajni zbog nedostatka efikasnog okvira za borbu protiv pranja novca i za svjesno kršenje američkih ekonomskih sankcija.

Ova pravna zapetljanost navela je Binance da pristane na monumentalnu nagodbu koja se sastoji od oduzimanja 2,5 milijardi dolara i kazne od 1,8 milijardi dolara. Američki državni tužilac Merrick Garland naglasio je ozbiljnost ove situacije, označivši kaznu od 4,3 milijarde dolara jednom od najvećih ikad izrečenih.

Reakcije tržišta bile su brze i ozbiljne. Likvidnost Binancea je pala za 25 posto jer su se kreatori tržišta počeli povlačiti.

Ostavka Zhaoa i imenovanje Richarda Tenga, iskusnog izvršnog direktora Binance, za njegovog nasljednika označava značajnu promjenu u vodstvu berze. Očekuje se da će Tengovo iskustvo i znanje iz industrije voditi Binance kroz ova turbulentna vremena.