Globalni lider
5

Kompanija Visa dobila novo rukovodstvo za centralnu i jugoistočnu Evropu

B. R.
Ana Drašković (Foto: Visa)
Ana Drašković (Foto: Visa)
Kompanija Visa, svjetski lider u digitalnim plaćanjima, imenovala je Kristinu Doroš za višu potpredsjednicu i regionalnu menadžerku za centralnu i jugoistočnu Evropu.

Kristina će biti odgovorna za upravljanje poslovanjem kompanije Visa u 17 država jugoistočne Evrope, centralne Azije, Kavkaza, Ukrajine i Moldavije. Sa više od 20 godina iskustva u vodećim finansijskim kompanijama i institucijama, Doroš se pridružila kompaniji Visa 2016. godine, gdje je na visokim menadžerskim pozicijama upravljala Visa proizvodima i uslugama u CISSEE regionu, kao i u Kavkazu i centralnoj Aziji.

"Sa zadovoljstvom želimo dobrodošlicu Kristini kao novom lideru CISSEE regiona. Sa više od dvije decenije u finansijskoj industriji, uključujući devetogodišnji mandat u našoj kompaniji, Kristina je lider s izuzetnim vještinama koje će pomoći ubrzanom razvoju platnih inovacija. U saradnji sa izuzetnim lokalnim timovima, Kristina će imati ključnu ulogu u omogućavanju rasta tržišta i unapređenju strateških partnerstava sa javnim i privatnim sektorom, posebno sada u trenutku značajnog napretka i novih prilika", izjavio je Andrew Torre, regionalni predsjednik kompanije Visa za centralnu i istočnu Evropu, Bliski Istok i Afriku.

Kompanija Visa također je imenovala Anu Drašković kao novu potpredsjednicu i generalnu direktoricu za region jugoistočne Evrope. Ana dolazi na novu poziciju iz Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) gdje je pratila razvoj poslovanja banaka u više od 70 zemalja.

Prije toga je bila na rukovodećim pozicijama u KPMG-u, ali i startup ekosistemima gdje je radila na transformaciji platne industrije i podsticanju inovacija i preduzetništva.

"Ponosni smo što imamo lidera Aninog profila koji će upravljati poslovanjem kompanije Visa u jugoistočnoj Evropi. Ona ima izuzetno bogato iskustvo u različitim sektorima i regionima i doprinijela je transformaciji industrije, posebno podržavajući inovacije i preduzetništvo. Pod Aninim rukovodstvom nastavljamo da proširujemo prihvatnu mrežu za jednostavna i sigurna digitalna plaćanja u jugoistočnoj Evropi, kao i da podstičemo digitalnu transformaciju lokalne ekonomije", istakla je Doroš, viša potpredsjednica i regionalna menadžerka za centralnu i jugoistočnu Evropu u Visi.

"Izuzetna je privilegija preuzeti ovako važnu ulogu u kompaniji Visa i doprinijeti daljem unaprijeđenju njene pozicije kao pouzdanog pokretača trgovine u jugoistočnoj Evropi. Radujem se saradnji sa Visa timom, partnerima i našim klijentima, u kojoj ćemo zajedno doprinijeti progresivnom usvajanju digitalnih plaćanja i razvoju inovacija u oblastima života gdje postoji potreba za jednostavnim, brzim i sigurnim platnim transakcijama", rekla je Drašković.

O kompaniji Visa

Visa je globalni lider u oblasti digitalnih plaćanja, koja svojim poslovanjem olakšava transakcije između potrošača, trgovaca, finansijskih institucija i državnih institucija u više od 200 zemalja i teritorija širom planete.

"Naša misija je da povežemo svijet kroz najinovativniju, najkomforniju, najpouzdaniju i najsigurniju mrežu plaćanja, koja pojedincima, kompanijama i privredi omogućava da napreduju. Vjerujemo da privrede koje su inkluzivne za sve i na svakom mjestu, pomažu da svi zajedno prosperiraju, ali i sagledaju mogućnost pristupa i uključivanja kao osnovu budućnosti protoka novca", poručili su iz Vise.