Finansije
39

iPhone 7 vratio Apple na prvo mjesto na tržištu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Prodaja iPhonea 7 vratila je Apple na vrh globalnog tržišta smartphonea. Strategy Analytics je objavio da se Apple nalazi na svjetskom vrhu, što znači da je uspio kapitalizirati na greškama koje je u posljednje vrijeme pravio Samsung.

Apple je ove sedmice objavio da je proda 78,3 miliona iPhonea, što je više od 76,3 miliona koliko je prognozirao Wall Street.

"Ovo je najbolji nastup iPhone u više od godinu dana, Apple je kapitalizirao na Samsungovim greškama. Samsung je u oktobru, novembru i decembru 2016. godine isporučio 77,5 miliona pametnih telefona, što je 5 posto manje u odnosu na isti period 2015. godine kada su isporučeno 81,3 miliona", naveo je u saopćenju Neil Mawston, izvršni direktor Strategy Analyticsa.

Mawston je objasnio da je Samsung izgubio zbog fijaska Notea 7. Samsung je u četvrtom tromjesečju imao 17,7 posto udjela na tržištu, a Apple 17,8, što je bilo dovoljno za prvo mjesto. Samsungov udio na tržištu, koji je bio 21 posto za cijelu godinu, bio je najniži od 2011. godine. Međutim, na godišnjem nivou Samsung je zadržao prvo mjesto sa 309 miliona telefona u 2016. godini.

Samsung će nada da će vratiti vodstvo modelom Galaxy S8 koji bi trebao stići za nekoliko sedmica.

U odnosu na 2015. i 2016. godinu, ukupan rast tržišta u četvrtom tromjesečju porastao je za 3 posto. Huawei je na trećem mjestu sa deset posto udjela na tržištu, a na četvrtom se nalazi OPPO sa sedam posto udjela.