{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Intesa Sanpaolo banka u 2011. povećala kapital za pet milijardi eura

F
18.3.2012. u 15:01
0
0
Intesa Sanpaolo banka u 2011. povećala kapital za pet milijardi eura
0
Intesa Sanpaolo banka u 2011. povećala kapital za pet milijardi eura
Intesa Sanpaolo je likvidna i dobro kapitalizirana banka koja je prošle godine povećala kapital za dodatnih pet milijardi eura, te je uspješno prošla "stres-testove" evropskog tijela za nadzor banaka, saopćeno je iz te banke.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Intesa Sanpaolo, kako se navodi, ima primjerenu kapitalnu adekvatnost, iznad propisanih zahtjeva (stopa adekvatnosti kapitala Core Tier 1 iznosi 10,1 posto na kraju 2011. godine), a EBA stopa adekvatnosti kapitala je 9,2 posto i nakon isplate dividende, što je iznad praga od devet posto.

"Intesa Sanpaolo je u 2011. godini prije smanjenja nematerijalne imovine (goodwilla) ostvarila neto dobit od 2.043 miliona eura, a iskazani gubitak od 8.190 miliona eura posljedica je otpisa goodwilla u iznosu od 10.233 miliona eura te predstavlja čišćenje bilanse, a što je preduvjet za povećanje profitabilnosti u budućnosti", navodi se u saopćenju spomenute bankarske grupacije.

Goodwill je, kako se dodaje, i do sada bio odbitna stavka za izračun kapitala, a ovaj izvanredan otpis ne utječe ni na sadašnju likvidnost banke budući da je rezultat prijašnjih ulaganja.

"Ovo smanjenje goodwilla uglavnom se odnosi na nefinansijsko poslovanje te ima efekt samo s računovodstvenog aspekta, a nema utjecaja na novčani tok, likvidnost, kapitalnu adekvatnost i buduću profitabilnost. Navedeni jednokratni otpis goodwilla Grupe Intese Sanpaolo neće imati utjecaja na tekuće poslovanje Intesa Sanpaolo banke u Bosni i Hercegovini, koja je profitabilna i likvidna banka i čija je ostvarena neto dobit za 2011. godinu iznosila 10,3 miliona KM", kaže se u saopćenju Intesa Sanpaolo banke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: