{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Intesa Sanpaolo banka u 2011. povećala kapital za pet milijardi eura

F
FENA
18.3.2012. u 15:01
0
0
Intesa Sanpaolo banka u 2011. povećala kapital za pet milijardi eura
0
Intesa Sanpaolo banka u 2011. povećala kapital za pet milijardi eura
Intesa Sanpaolo je likvidna i dobro kapitalizirana banka koja je prošle godine povećala kapital za dodatnih pet milijardi eura, te je uspješno prošla "stres-testove" evropskog tijela za nadzor banaka, saopćeno je iz te banke.
Intesa Sanpaolo, kako se navodi, ima primjerenu kapitalnu adekvatnost, iznad propisanih zahtjeva (stopa adekvatnosti kapitala Core Tier 1 iznosi 10,1 posto na kraju 2011. godine), a EBA stopa adekvatnosti kapitala je 9,2 posto i nakon isplate dividende, što je iznad praga od devet posto.

"Intesa Sanpaolo je u 2011. godini prije smanjenja nematerijalne imovine (goodwilla) ostvarila neto dobit od 2.043 miliona eura, a iskazani gubitak od 8.190 miliona eura posljedica je otpisa goodwilla u iznosu od 10.233 miliona eura te predstavlja čišćenje bilanse, a što je preduvjet za povećanje profitabilnosti u budućnosti", navodi se u saopćenju spomenute bankarske grupacije.

Goodwill je, kako se dodaje, i do sada bio odbitna stavka za izračun kapitala, a ovaj izvanredan otpis ne utječe ni na sadašnju likvidnost banke budući da je rezultat prijašnjih ulaganja.

"Ovo smanjenje goodwilla uglavnom se odnosi na nefinansijsko poslovanje te ima efekt samo s računovodstvenog aspekta, a nema utjecaja na novčani tok, likvidnost, kapitalnu adekvatnost i buduću profitabilnost. Navedeni jednokratni otpis goodwilla Grupe Intese Sanpaolo neće imati utjecaja na tekuće poslovanje Intesa Sanpaolo banke u Bosni i Hercegovini, koja je profitabilna i likvidna banka i čija je ostvarena neto dobit za 2011. godinu iznosila 10,3 miliona KM", kaže se u saopćenju Intesa Sanpaolo banke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: