Porezna uprava FBiH
0

Inspekcija u Zapadnoj Hercegovini otkrila 17 radnika na crno i izrekla kazne od 74.900 KM

G. Š.
Ilustracija (Foto: G. Š./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: G. Š./Klix.ba)
Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su u periodu od 23. do 28. augusta izvršili 64 brze inspekcijske kontrole u Zapadnohercegovačkom kantonu te otkrili 17 radnika na crno, zapečatili 16 objekata i izrekli kazne od 74.900 KM.

Ovim kontrolama su bili obuhvaćeni priređivači igara na sreću, kao i porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, pekarstva i druge uslužne djelatnosti na području Ljubuškog, Gruda, Posušja i Širokog Brijega.

U izvršenim kontrolama otkriveno je 17 neprijavljenih radnika, 20 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja i dva objekata koji su obavljali djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja zapečaćeno je 16 objekata, a u 33 slučaja izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 74.900 KM.

Porezna uprava će,kako navodi, nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu, te poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Porezna uprava FBiH također poziva i građane, ako imaju saznanja o radu na crno, ali i drugim nepravilnostima, da prijavu mogu anonimno dostaviti putem: e-maila: [email protected] i [email protected], te SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333 i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku "Nepravilnosti".