Finansije
0

IFC ulaže u Raiffeisen Bank International

FENA
Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, investirat će do 150 miliona eura u Raiffeisen Bank International (RBI), s ciljem pružanja podrške za četiri podružnice u centralnoj i istočnoj Evropi (CIE), jačajući tako stabilnost bankarskog sektora u regiji i potičući privredni oporavak i rast.

RBI podružnice u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Poljskoj i Rusiji će biti korisnice IFC investicije kroz dokapitalizaciju banke. Konačan iznos investicije IFC-a biće potvrđen kada se transakcija zaključi, a očekuje se da će doprinjeti boljem pristupu finansiranju i jačem privatnom poslovanju u regiji.

"Učešće IFC-a u našoj dokapitalizaciji je snažan signal povjerenja u našu banku i naglašava opredijeljenost IFC-a pružanju podrške ekonomskom rastu i oporavku u centralnoj i istočnoj Evropi", rekao je izvršni direktor RBI-a Karl Sevelda.

Globalna kriza i kriza eurozone teško su pogodile tržišta u razvoju, a uticaj na njih imala je i prodaja imovine pojedinih zapadnoevropskih banaka. Strategija IFC-a za finansijska tržišta u istočnoj Evropi temelji se na značaju stabilnih banaka u regiji i fokusirana je na realizaciju ciljanih investicija i savjetodavnih usluga kao podrška ekonomskom rastu i stvaranju novih radnih mjesta.

"Investicija IFC-a u našeg dugoročnog partnera, Raiffeisen Bank International, će dati podršku podružnicama banke i potaknuti pristup finansijama na četiri evropska tržišta u razvoju", rekao je Edward Strawderman, pomoćnik direktora IFC-a u Grupi za finansijske institucije CIE.

Od 2008. godine, IFC je investirao oko 26 milijardi američkih dolara u regiju CIE, uključujući više od sedam milijardi američkih dolara mobiliziranih od partnerskih banaka.

Oko 13 milijardi američkih dolara predstavljalo je podršku bankama i finansijskim tržištima, od čega oko tri milijarde američkih dolara predstavlja mobilizirani kapital, saopćeno je iz IFC-a.