Investicije
67

Pojednostavljenje poreskih procedura u FBiH za lakše investiranje

Klix.ba
Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke potpisala je danas dvogodišnji ugovor sa Vladom Federacije BiH o realizaciji Projekta za povećanje transparentnosti i pojednostavljivanje poreskih procedura.

Ovim ugovorom, IFC i Vlada su se obavezale da će poseban akcenat staviti na rješavanje problema iz oblasti međunarodnog oporezivanja i oblast transfernih cijena, što će umnogome utjecati na stabilnost poslovnog okruženja, zaštititi postojeće investitore i privući nova direktna strana ulaganja.

"Praktična poslijedica unapređenja pravnog okvira u oblasti transfernih cijena i primjene sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja jeste popravljanje investicione klime", rekao je Per Kjellerhaug, Regionalni menadžer IFC za zapadni Balkan.

"Kroz primjenu međunarodnih standarda u ovim oblastima investitori, posebno strani, imaju manju neizvjesnost u poslovanju što svakako pozitivno utječe na investiranje i stvaranje novih radnih mjesta Usvajanje međunarodnih standarda u oblasti transfernih cijena i sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja uklanjaja neke od prepreka za međusobnu trgovinu u regionu, a cijeli region čini atraktivnijim za investitore", zaključio je Kjellerhaug.

Projekat za povećanje transparentnosti i pojednostavljivanje poreskih procedura u FBiH podržava Švicarski državni sekretarijat za ekonomske poslove (SECO).

Bosna i Hercegovina postala je dioničar i članica IFC-a 1996. godine. Od tada, IFC je investirao 376 miliona USD u lokalnu privredu, sa posebnim naglaskom na proizvodnju i finansijska tržišta. IFC je također investirao u zdravstveni sektor, općinsku infrastrukturu, poljoprivredu i građevinarstvo u Bosni i Hercegovini.

IFC nudi savjetodavne usluge koje imaju za cilj poboljšanje ulagačke klime u Bosni i Hercegovini, poticanje korištenja obnovljive energije, širenje pristupa finansiranju i privlačenje učešća privatnog sektora u razvoju infrastrukturnih projekata.