Finansije
0

Hypo banka: Optužbe protiv nas su neutemeljene

FENA
Rast CHF u odnosu na lokalne valute postao je ozbiljna briga mnogih korisnika kredita širom Evrope. Bankarska industrija je svjesna ovih problema i Hypo Alpe-Adria-Bank, kao i druge banke, rade u bliskoj suradnji sa nadležnim organima, u svim zemljama u kojima vrši poslovne aktivnosti, na pronalasku održivih rješenja kako bi olakšali teret koji nose korisnici kredita, a da pritom ne ugrozi temelje svog poslovanja, saopćeno je danas iz Hypo Alpe-Adria-Banke.

Ističe se kako su neosnovane i neutemeljene optužbe upućene Hypo Alpe-Adria-Bank vezane za plasiranje kredita u stranoj valuti.

Hypo Alpe Adria Bank kategorički odbacuje sve optužbe po pitanju nezakonitog djelovanja i prakse i nedvosmisleno izjavljuje da je uvijek poslovala u skladu sa svim relevantnim, kako domaćim, tako i međunarodnim pravilima i propisima, navodi se u saopćenju.

"Intenzivno radimo i nastavljamo raditi na iznalaženju rješenja radi prevazilaženja sadašnje situacije u kojoj su se našli korisnici kredita sa valutnom klauzulom u CHF-u. Složenost situacije nalaže da ostanemo pribrani i fokusirani na stvarne probleme, da naše resurse koristimo za iznalaženje rješenja koja pogoduju klijentima, a u konačnici i banci, kojima ćemo postići trajna a ne privremena rješenja a samim tim i stvaran i dugotrajan napredak a ne da gubimo vrijeme na neosnovane optužbe", kaže direktor Hypo Alpe Adria Bank d.d. Mostar Michael Vogt.

U ovoj banci naglašavaju da nivo kamatne stope banke, koje se bave poslovanjem na evropskom tržištu, formiraju u ovisnosti od različitih faktora kao što su kretanje EURIBOR-a, potražnja kapitala, kreditni rizik te monetarna politika države.

Činjenica da su ovi faktori promjenljivi, znači da i kamatne stope u različitom vremenskom periodu mogu imati različitu visinu. Bilo koji klijent koji uzme kredit od banke, preuzima obavezu nastalu kreditnim ugovorom, koji jasno definira postupke banke u slučaju promjene kamatne stope. Potpisom ugovora, klijent prihvata uvjete prema kojima banka ima pravo, obavezu i dužnost da prilagođava kamatne stope u skladu sa tržišnim uvjetima.

Hypo Alpe-Adria-Bank, kako je saopćeno, nije nikad zloupotrijebila svoj položaj na štetu svojih klijenata i sve kamatne stope, redovne i zatezne, su održavane u nivou s najbližom konkurencijom.

Shodno preporuci Međunarodnog monetarnog fonda (IMF) 2004. godine, svi krediti plasirani u BAM-u a vezani za stranu valutu se tretiraju kao krediti u domaćoj valuti. U skladu s ovom preporukom dozvoljeno je, i u skladu sa zakonom, plasirati kredite u stranoj valuti (CHF) pod uvjetima da se otplata kamate i glavnice vrši u BAM-u na teritoriji oba entiteta Bosne i Hercegovine.

Bilo koje povećanje CHF kursa u odnosu na druge valute kao na primjer BAM, uzrokovane su promjenama na svjetskom tržištu, globalnim ekonomskim razvojem, reakcijama investitora na krizu u Euro zoni a u slučaju BiH i zbog pada kreditnog rejtinga države.

-Željeli bi naglasiti da na razvoj ovakvih događaja Hypo Alpe-Adria-Bank nema baš nikakav utjecaj. Riječ je o globalnim makroekonomskim kretanjima na koja nijedan pojedinačan ekonomski sudionik nema moć uticaja, navodi se u saopćenju Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Mostar.