Finansije
0

Hypo banka kupuje "Impro"

SRNA
Hypo Alpe Adria banka Banja Luka kupila je danas dio stečajne imovine prijedorske mesne industrije "Impro" za 4.735.000 KM.

Advokat Aleksandar Sajić, opunomoćenik Hypo Alpe Adria banke Banja Luka naveo je da je ova banka kupila nekretnine, mašine, opremu i inventar "Impra", te da će nakon preuzimanja, plaćanja i uknjižavanja, intenzivno tražiti partnera koji će samostalno, ili zajedno sa bankom pokrenuti proizvodnju.

Sajić je novinarima u Prijedoru rekao da "Impro" duguje tražiocima iz Hypo grupe više od četiri miliona maraka plus zatezne kamate.

"Banka će uplatiti izlicitiranu kupoprodajnu cijenu u roku od 30 dana, nakon čega sud donosi rješenje o namirenju. Žalbe mogu usporiti donošenje tog rješenja, budući da do momenta prebacivanja novca sve mora biti raščišćeno", dodao je Sajić.

Stečajni upravnik "Impra" Mirjana Golić rekla je da je današnja licitacija u Osnovnom sudu u Prijedoru kapitalna stvar u stečajnom postupku u "Impru".

"Očekujem da će se, bez obzira na probleme koji su pratili stečaj, u budućnosti osigurati radna mjesta uz novog kupca", dodala je Golićeva.

Imovina proizvodnog pogona "Impra" u Brezičanima kod Prijedora, koja predstavlja dio stečajne mase, prvobitno je bila procijenjena na 14 miliona KM, a ponovnim vještačenjem utvrđena je njena nova vrijednost od 12,5 miliona KM.

Na današnjoj licitaciji u Osnovnom sudu u Prijedoru početna cijena imovine bila je 30 posto od utvrđene vrijednosti, ali, osim Hypo banke, koja je i tražilac izvršenja, nije bilo zainteresovanih kupaca.

Desetak radnika "Impra" okupilo se danas pred zgradom Osnovnog suda u Prijedoru, kako bi se upoznali o ishodu licitacije.

Za oko 70 radnika "Impro" duguje oko 270.000 KM za šest neisplaćenih plata, te oko 470.000 KM za doprinose.

"Impro" je od 2006. godine u većinskom vlasništvu banjalučkog preduzeća "Orion 3" koje je na slobodnom berzanskom poslovanju kupilo 56,34 posto akcija ove mesne industrije. Od 4. aprila 2011. godine preduzeće je u stečaju.