Privreda
1

Hypo banka postala vlasnik imovine Impra

SRNA
Hypo Alpe Adria banka Banja Luka odlukom Osnovnog suda u Prijedoru postala je vlasnik dijela stečajne imovine prijedorske mesne industrije Impro, rekao je danas Srni advokat Aleksandar Sajić, opunomoćenik ove banke.

"Po pravosnažnosti ove odluke uslijedit će uknjiženje nekretnina, a sud takođe treba da donese i rješenje o namirenju kojim će odrediti na koji način će rasporediti novac primljen na ime kupoprodajne cijene radi namirenja", rekao je Sajić.

Hypo Alpe Adria banka Banja Luka je 26. marta pred Osnovnim sudom u Prijedoru za 4.735.000 KM kupila nekretnine, mašine, opremu i inventar Impra koji su bili predmet prodaje da bi bio dovršen započeti sudski postupak u kojem je ona bila tražilac izvršenja.

"Istovremeno, banka intenzivno traži partnera koji će samostalno, ili zajedno sa njom, pokrenuti proizvodnju u Impru. Sa potencijalnim proizvođačima banka je u kontaktima, ali ti kontakti nisu na takvom nivou da bi se već sada moglo javno govoriti o mogućem nastavljaču proizvodnje u prijedorskoj mesnoj industriji", dodao je Sajić.

Imovina proizvodnog pogona Impra u Brezičanima kod Prijedora, koja predstavlja dio stečajne mase, prvobitno je bila procijenjena na 14 miliona KM, a ponovnim vještačenjem utvrđena je njena nova vrijednost od 12,5 miliona KM.

Na posljednjoj licitaciji u Osnovnom sudu u Prijedoru početna cijena imovine bila je 30 posto od utvrđene vrijednosti, ali, osim Hypo banke, koja je i tražilac izvršenja, nije bilo zainteresovanih kupaca.

Za oko 70 radnika Impro duguje oko 270.000 KM za šest neisplaćenih plata, te oko 470.000 KM za doprinose.

Od 2006. godine Impro je u većinskom vlasništvu banjalučkog preduzeća Orion tri koje je na slobodnom berzanskom poslovanju kupilo 56,34 posto akcija ove mesne industrije. Od 4. aprila 2011. godine preduzeće je u stečaju.