Javni prihodi
24

Hadžić: Prolongiranje poreske reforme bi moglo otežati ekonomsko funkcioniranje FBiH

B. R.
(Foto: Centralna banka BiH/Facebook Faruk Hadžić)
(Foto: Centralna banka BiH/Facebook Faruk Hadžić)
Ekonomista Faruk Hadžić je upozorio da bi prolongiranje poreske reforme moglo otežati ekonomsko funkcioniranje Federacije Bosne i Hercegovine u ovoj i narednim godinama.

To je poručio nakon što je entitetska porezna uprava saopćila da je tokom prošle godine direktnim porezima i doprinosima prikupljeno 7,34 milijarde KM, što je za 945 miliona KM više u odnosu na 2022. godinu. Obrazložio je zašto misli da postoji opasnost od otežanog ekonomskog funkcioniranja.

"Reformu poreskog sistema treba bez odlaganja provesti, jer šteta koja će kasnije nastupiti je daleko veća u odnosu na eventualni kratkoročni gubitak. U slučaju da se reforma poreskog sistema pokrenula 1. januara 2023., sav ovaj rast od 945 miliona KM je bio dovoljan da se pokriju bilo kakve kratkoročne rupe koje su mogle nastati (poreznom reformom)", istakao je Hadžić.

Prema njegovim riječima, ako postoji strah da će smanjenje poreskih stopa dovesti do teškoća u finansiranju budžetskih stavki, onda treba razmotriti i faznu reformu poreskog sistema. Naveo je da bi se faznom reformom u prvoj godini (prvoj fazi) smanjili doprinosi za privredu, a u drugoj godini (drugoj fazi) bi se isto to uradilo za javni sektor.

"Ovo bi značilo više poreskog administriranja, ali u kratkom roku to je cijena koja se može prihvatiti ako će se time uspješno provesti jedna od najvažnijih ekonomskih reformi. S obzirom na to da su prijavljene prosječne plate u privredi niže u odnosu na one u javnom sektoru, time bi u prvoj godini (prvoj fazi) 'minus' bio znatno manji", zaključio je Hadžić.

Podsjećamo, poreska reforma je uslov za planirani rast minimalne plate u FBiH sa 596 KM na 1.000 KM. Entitetski premijer Nermin Nikšić (SDP) je u novogodišnjem intervjuu za naš portal je kao uslov za ovu reformu istakao to da se moraju osigurati drugi izvori budžetskih prihoda. Najavio je da će to biti postignuto totalnom fiskalizacijom. Kako je kazao, država će se rastom minimalne plate odreći milijardu KM.