|

Euro počeo slabiti zbog "spasilačkog" poteza Evropske centralne banke

Euro počeo slabiti zbog "spasilačkog" poteza Evropske centralne banke
6
Piše: I. P.
22.1.2015. u 16:07
42
komentara
6

dijeljenja
Euro počeo slabiti zbog "spasilačkog" poteza Evropske centralne banke
Na sastanku guvernera Evropske centralne banke odlučeno je da će ECB od marta u finansijski sistem eurozone ubrizgavati 60 milijardi eura mjesečno.
Euro je odmah nakon objave oslabio u odnosu na dolar, a Švicarski franak je ostao relativno stabilan i nalazi se na približno istom nivou kao jučer, piše MTrading, vodeća online brokerska kuća u regionu.

Ova odluka donesena je nakon što evropski model borbe protiv finansijske krize pomoću radikalnih mjera štednje nije donio rezultat, što se može zaključiti po visokoj stopi nezaposlenosti, niskoj stopi ekonomskog rasta te negativnoj stopi inflacije u posljednjih nekoliko mjeseci.

S druge strane, centralne banke SAD-a, Britanije i Japana su krizi pristupile drugačije. U finansijski sistem ubrizgavale su velike količine novca i većina ekonomista se slaže da su upravo programi masovnog ubrizgavanja novca u finansijske sisteme navedenih zemalja omogućili mnogo brži oporavak od finansijske krize.

Evropska centralna banka se nada da će ovaj program u eurozoni imati isti efekt.

Posljednjih nekoliko godina velike centralne banke su u mnogo navrata pokretale i završavale programe ubrizgavanja novca, a efekt na kurs valute je uvijek bio isti - kada bi se program pokrenuo ili iznos novca povećao, valuta bi svaki puta slabila, a kada bi se najavio skori završetak programa, valuta bi počela jačati.

Nakon pokretanja QE1 programa od Američke centralne banke, američki dolar je u manje od mjesec dana oslabio 15 posto u odnosu na euro. Kada je 2014. godine centralna banka tržištima signalizirala da će program štampanja novca završiti dolar je počeo jačati, a uspon traje i dan danas.

U Japanu se, nakon pokretanja programa ubrizgavanja novca u finansijski sistem 2010. godine, dogodilo isto.

Masovno štampanje eura imat će isti efekt na kurs eura, kao što se u sličnim situacijama dogodilo i s ostalim valutama. Euro će vjerovatno nastaviti slabiti u odnosu ostale najvažnije svjetske valute, a pogotovo u odnosu na američki dolar, smatraju analitičari MT
radinga.
Prijavi grešku


Komentari (42)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...