Komentari (197)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
uvalio RS u ekonomske probleme i sad bi štampao pare ko Milošević da kupujemo kruh za milion dinara
Pa to mu je i cilj, oslabiti Drzavu i njen monetarni sistem pa ici u secesiju pod izgovorom evo vidite da je BiH neodrziva? Mislim bilo bi mu najpametnije traziti dodatnu milijardu od majčice Rusije ako mu stvarno zele pomoci, pa bi covjek rekao evo stvarno Putin ima dobre namjere sa RS i Bosnom i Hercegovinom? Boze sacuvaj i sakloni gdje ide ova Drzava sa ovakvim Debilima!?
Istina, Centralna Banka BiH nema fiskalnu nezavisnost i ne može štampati novac po potrebi. Dodik ne može da izvuče RS iz dužničkog ropstva, ove godine pola budžeta RS ide na otplatu duga, dok u FBiH stigne blizu 5 milijardi € svake godine iz dijaspore i koliko toliko anuliraju dugove. Zato je FBiH jedna od najnezaduženijih administrativnih jedinica u Evropi i pored najglomaznije administracije. RS fiskalno neće izdržati ni dvije godine još u vrh glave...
Da li se ti šališ ili si stvarno glup?
@Raskrinkavac1 Šuti bolan, pustit ću MMF na tebe!!
onog trenutka kada se dogovore o tome koliko kome pripada krenuce i printanje novca
da je makar ovo sa slike sad aaa?
Mile možeš samo da bališ za tom milijardom. Neka ti Putin i Nikolić daju i Izrael daju!
proso referendum sad nije toliko bitan za javnost ko za svoje ljude kojima je sve obecao govedarica ga ne jebe ko ovi drugi steze oko vrata sve vise i vise
"Dodik je optužio "strance" da navodno tjeraju bh. vlasti da se zadužuju" Zaduzis se i onda optuzujes da te je neko natjerao da se zaduzis...
JEDINI NACIN,KOJI BI MOZDA MOGAO DA POKRENE PRIVREDU,JE EMISIJA NOVCA I DEVALVACIJA VALUTE,POSTEPENO,NE ODJEDNOM. BEZ TOGA POSTACEMO SAMO MJESTO ZA PLASMAN STRANIH PROIZVODA, JER OVAKAV KURS GUSI I PROIZVODNJU ZA DOMACE TRZISTE I ZA IZVOZ. KADA TOME DODATE VELIKI UNUTRASNJI DUG,JEDINO STO SE ISPLATI PROIZVODJACIMA OVDE,JE DA STAVE KATANAC. ALI ETO DODIKOV PRIJEDLOG NEVALJA. ALI DA GA JE PREDLOZIO BAKIR E ONDA BI RAZMISLILI. E PA KAD VI SABOTIRATE,SABOTIRACEMO I MI,PA NEKA CRNU OBE KRAVE
ti se inače pitaš za sve xD
@sirmelle POGLEDAJ POLJSKU,CESKU,MADJARSKU. PA ONDA POGLEDAJ BIH I HRVATSKU. TO JEST,POGLEDAJ NJIHOVE MONETARNE POLITIKE.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
he he he đikan Dodick u ulozi ekonomiste! Neprocjenjivo
Covjeku je cilj da unisti BiH sam je rekao, i pokusava to na sve nacine.
Hoce Dodik para? Nema problema, al hajd prvo da promijenimo neke stvari: 1.) Brisanje diskriminatroskog pojma iz naziva manjeg entiteta 2.) Transformiranje entiteske policije u drzavnu 3.) Usvajanje teksta himne eto samo to, i nastampat cemo tu jednu milijardu...sta je to, sica...
Sve troje sto navodis su potpuno nebitne i trivijalne stvari. Mogao si traziti i da se Dodik obaveze da ce nositi gace na tufne. Toliko bi bilo bitno za bilo sta.
Trese mu se stolica, kad nestane para, a ako MMF ne bude dao on ode sa stolice u zatvor, zato mu treba para.
BiH valuta i onako nema nikakvu vrijednost van BiH, tako da dodatno printanje BiH para nije problem, jer bi za tu sumu se morala kupiti strana deviza, a da bi BiH valuta izbugila vrijednost zbog istog stancanja para, nebi, jer je sporazumom smrznuta valuta bez vrijednosti. Zapravo pokrice BiH valute nije sam uspjeh BiH vec ovi sto daju silne kredite drzavi da ista moze izmiriti obaveze do gradjana i sl. Sve u svemu doslo bi samo do naglog perioda bogatsva a onda bi valuta bila doslovno ukinuta.
Jeste, jeste... aha. Zato BiH nema stopu inflacije. Ej... nije... ipak je ima. Nije valuta tu samo da je razmijenis za drugu. Dinar ti je bio nekonvertibilan decenijama (nisi mogao kupiti za njega devize - tj. nije imao nikakvu vrijednost van Yuge) pa je inflacija bila u tri materine, dostampavale se nule i bile ukinute kovanice. A to je jos bila drzava sigurnih plata i penzija.
tooo profesore zakucaj ga
Bošnjak sam i u potpunosti podrzavam rad Dodika, Izetbegovic je jedna obicna marioneta americkog sistema, budzetski novac koji koristi nasa drzava je kredit koji vracamo mi obicni gradjani s kamatom. Dosta mi je vise price kako Dodik koci napredak drzave, ja prvi ne bih volio da BiH udje u EU jer smo ga tad naje***i. Dodik je sam izjavio da mi drzimo novac kod jedne banke i oni nam daju taj novac i pucaju nam kamatu. A vi SDA botovi mi se napusite ku**a!
I da naglasim da bih volio da dodje do kraha ovog monetarnog sistema, samo zato jer ovakvi ekonomski strucnjaci su nas doveli tu gdje jesmo i ja mislim da je Dodik jedan dobar covjek koji ne zeli da trpi marionete americke koje nas tlače godinama.
Nama studentima Dzenan nije ovako pricao na predavanjima. Tacno je da nema ustavne nadleznosti za mjesanje u rad CB, ali ovo branjanje Currency boarda kao neko uspjesnog valutnog sistema ne stoji, jer nigdje u svijetu ne postoji ovakav sistem CB i svaki monetarni sistem nalaze do 5% vise novca u opticaju je pozitivno po ekonomski rast. Tako rade sve zemlje u svijetu. Cudno je kako politika utice na stavove pojedinaca, pa cak i strucne.
samo su trebali napisati da je intervju uradjen za potrebe sda, niji je on clan...
Kopija Milosevica iz 93 misli mamjmun ako odstampa para da ih ima. Koji debili malo im sto su dosada pokrali pa hoce jos ovo malo sto je ostalo da sjebu.
Ja se tačno zaželio opet biti multimilijarder...fale mi one novčanice sa 12 nula...koje radosti kad izvališ milijardu-dve za litru mlijeka