Potrebno napraviti plan
31

Domazet o fiskalnim reformama u FBiH: Ovo je hod po ivici recesije i nije vrijeme za takve stvari

V. K.
Anto Domazet (Foto: I. Š./Klix.ba)
Anto Domazet (Foto: I. Š./Klix.ba)
Profesor ekonomije Anto Domazet izjavio je kako je u javnom prostoru prisutan primat političkih reformi, ali da se ne smiju zanemarivati ekonomski važne teme i reforme na evropskom putu.

Tokom gostovanja na Federalnoj televiziji u emisiji Odgovorite ljudima, Domazet je rekao kako je potrebno osigurati ravnotežu između ekonomskih i političkih reformi.

Poručio je i kako trenutno imamo nepovoljan momenat za reforme, naročito one koje se tiču fiskalnih reformi.

"Ovo je vrijeme niskog ekonomskog rasta, ovo je hod po ivici recesije i to po definiciji nije vrijeme za poduzimanje velikih ekonomskih reformi. Vrijeme blagodeti, vrijeme visokog ekonomskog rasta je vrijeme je kada se ovakve mjere poduzimaju“, pojasnio je Domazet na FTV-u.

Naglasio je kako je fiskalnu reformu potrebno, u ovako nepovoljnim okolnostima, na što senzibilniji način provesti u djelo.

"Vlada FBiH je napravila jedan ustupak privredi time što je za šest mjeseci dala priliku da se do iznosa od 2.520 KM izvrše isplate bez plaćanja odgovarajućih obaveza, ali je pitanje šta po isteku toga. Kako dalje postupati jer očigledno da mi u ovoj godini ne možemo očekivati da ove reforme budu izvedene. Za mene je i pitanje da li je 28,5 posto optimum na koji se svodi opterećenje za doprinose kada je u velikom dijelu dosadašnjih rasprava bilo govora o 32,5, 31,5 posto", rekao je profesor.

Objasnio je i kako je potrebno provesti više koraka za reforme.

"Bolje je u više koraka napraviti reforme nego odjednom radikalno povećavati stope smanjenja i time dovoditi u pitanje, s još većom sumnjom u ostvarenje nivoa javnih prihoda za penzijski sistem, za zdravstvo, za osiguranje od nezaposlenosti itd.", kazao je on.

Kako je naveo, potrebno je što prije otvoriti javnu raspravu o ovim pitanjima.

"Toliko je naelektrisana atmosfera, velika su očekivanja i to nije dobro, treba paralelno sa procesom online fiskalizacije istupiti s tekstovima novih zakona i s mjerama koje se predlažu kako bi se u jednoj demokratskoj raspravi zaista ovo pitanje na najbolji način uredilo", zaključio je Domazet.