Finansijska pismenost
157

Danski tinejdžeri moraju učiti o tome kako upravljati novcem

B. R.
Zaposleni u finansijskom sektoru Danske drže predavanja tinejdžerima (Foto: Danmarks Nationalbank)
Zaposleni u finansijskom sektoru Danske drže predavanja tinejdžerima (Foto: Danmarks Nationalbank)
Za tinejdžere u Danskoj je obavezno da uče o tome kako upravljati novcem. Naime, učenici starosti od 13 do 15 godina imaju časove finansijske pismenosti.

Uče o tome kako steći i uštedjeti novac, kako funkcionišu banke i krediti te koja prava imaju kao potrošači. Finansijska pismenost je obavezan školski predmet od 2015. godine. Podaci američke kreditne rejting agencije Standard and Poor pokazuju da ovaj školski predmet daje rezultate. Naime, stopa finansijske pismenosti u Danskoj iznosi 71 posto, što je jedna od najviših stopa finansijske pismenosti u svijetu.

Svake godine 20.000 učenika iz 700 škola učestvuju u "Danskoj sedmici novca". To je sedmica tokom koje zaposleni u finansijskom sektoru dolaze u učionice kako bi govorili o važnosti znanja o novcu.

Također podaci Standard and Poora pokazuju da je samo 33 posto globalne populacije finansijski pismeno, što doprinosi ekonomskoj nejednakosti. Međutim, i druge države poduzimaju korake za poboljšanje finansijske pismenosti.

Pa je tako Singapur 2003. pokrenuo nacionalni program finansijske edukacije nazvan MoneySense. Program se odnosi na učenje o upravljanju novcem, finansijsko planiranje i investicije. Nadalje, Novi Zeland nudi besplatan program posvećen finansijskoj pismenosti, a program je dostupan učenicima starosti od 13 do 18 godina.