Zadovoljni
5

Crna Gora će tražiti da zadrži euro u toku pregovora o pristupanju EU

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Crna Gora je jedina zemlja koja nije članica Evropske unije koja kao službenu valutu koristi euro, te će u pregovorima sa službenim Briselom, kako ističu u crnogorskoj Središnjoj banci (CBCG), tražiti da zadrži taj status, uz modifikaciju mastrihtskih kriterija koji nisu primjenjivi.

Viceguvernerka CBCG-a Milica Kilibarda posebno ukazuje na kriterij deviznog tečaja.

"Očekujemo da će taj kriterij biti zamijenjen nekim drugim, koji treba biti ispunjen", rekla je u ponedjeljak dnevniku "Vijesti" Kilibarda, koja je šefica radne grupe za Poglavlje 17 - europska i monetarna unija, koje bi u pregovorima s EU-om trebalo biti otvoreno do kraja ove godine.

Tokom tih pregovora, po njenom mišljenju, trebalo bi se otvoriti i ovo pitanje.

Evropska komisija je u svojem izvještaju navela da je Crna Gora jednostrano uvela euro 2002. godine. To je napravljeno uz prešutnu suglasnost evropskih dužnosnika.

"U slučaju napuštanja eura, crnogorski dužnosnici navode da bi se država suočila s određenim rizicima, kao što su povećana inflatorna očekivanja, pogoršanja fiskalnih disbalansa, rast sivog gospodarstva, smanjenje stranih direktnih investicija i gospodarska recesija. Crna Gora je rekla da će težiti da ispuni kriterije za približavanje eurozoni, da je suglasna da će se pitanje njenog korištenja eura riješiti tijekom pristupnih pregovora i da ne očekuje da će pristupiti eurozoni na datum pristupanja EU-u", navela je EK u jednom od ranijih izvješća.

U Podgorici ocjenjuju da gotovo da ne postoji bojazan da Crna Gora u toku pregovora o pristupanju EU dobije zahtjev da ukine euro kao službeno sredstvo plaćanja.