Lira ojačala
42

Centralna banka Turske šokirala tržište neočekivanim dizanjem kamate za čak 50 posto

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Turska centralna banka je u četvrtak neočekivano podigla kamatne stope za 500 baznih poena na 50 posto, navodeći kao razlog pogoršanje izgleda inflacije i obećala da će dodatno pooštriti ako se predvidi značajno i trajno pogoršanje inflacije.

Potez je došao 10 dana prije lokalnih izbora u cijeloj zemlji, a analitičari su ga vidjeli kao signal da je centralna banka nezavisna od bilo kakvih političkih ograničenja i odlučna da se uhvati u koštac s rastom cijena.

Kao odgovor na to, valuta lire je ojačala čak 1,5 posto na 31,91 u odnosu na dolar, preokrenuvši sedmice stalnog pada, a turske dolarske obveznice su produžile rast.

Banka je sada podigla svoju ključnu jednosedmičnu repo stopu (TRINT=ECI), za 4.150 baznih poena sa 8,5 posto od prošlog juna, nakon pobede predsjednika Tayyipa Erdogana na izborima u maju i zaokreta ka većoj ortodoksnosti u ekonomskoj politici .

"Zategnuta monetarna pozicija će se održati sve dok se ne uoči značajan i održiv pad osnovnog trenda mjesečne inflacije, a inflatorna očekivanja ne približe predviđenom rasponu prognoze", navodi se.

Da bi pojačala potez zaoštravanja, centralna banka je također prilagodila svoj operativni okvir, postavljajući prekonoćne stope zaduživanja i pozajmljivanja 300 baznih poena ispod i iznad repo stope.

Povećanje kamatnih stopa je "zapanjilo tržište", rekao je Piotr Matys, viši FX analitičar u In Touch Capital Markets u Londonu.

"Današnja odluka je veoma snažan signal da je guverner (Fatih) Karahan, koji je preuzeo dužnost od (Hafize Gaye) Erkan kada je ona neočekivano dala ostavku, odlučan da stavi pod kontrolu zapanjujuće visoku inflaciju", rekao je on.

Inflacija je porasla na viših od očekivanih 67 posto prošlog mjeseca, kada je centralna banka držala stope stabilne nakon kontinuiranog niza povećanja od juna.

Iako se očekuje da će inflacija pasti oko sredine godine, nedavni pad lire u kombinaciji sa smanjenjem deviznih rezervi podstakao je neka očekivanja o daljnjem povećanju kamatnih stopa, iako tek nakon općinskih izbora 31. marta za koje Erdoganova AK stranka pokušava vratiti ključ gradovima poput Istanbula, piše Reuters.