Konferencija IMF-a
0

Bukvić predstavio BBI model islamskog bankarstva u Kazahstanu

Klix.ba
Amer Bukvić na konferenciji u Kazahstanu
Amer Bukvić na konferenciji u Kazahstanu
U organizaciji Međunarodnog monetarnog fonda (IMF) i Islamske razvojne banke (IDB) 17. i 18. septembra u Almaty u Kazahstanu održana je regionalna konferencija "Kreiranje okruženja za islamsko bankarstvo".

Izgradnja pravnog okruženja za islamske finansije, razvoj jakog sistema i regionalni poticaj islamskog bankarstva, bile su glavne teme dvodnevnog skupa.

Na konferenciji su učestvovali ugledni svjetski stručnjaci iz oblasti islamskih finansija iz cijelog svijeta, između ostalih i Zeine Zeidana, biviši premijer Mauritanije i savjetnik IMF-a za Srednji istok i Centralnu Aziju i Dr. Abdul Aziz Al-Hinai, potpredsjednik Islamske razvojne banke.

Ovom velikom skupu prisustvovali su najviši dužnosnici Kazahstana, visoki zvaničnici iz zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, te veliki broj predstavnika Nacionalne banke Kazahstana koja je imala ulogu domaćina Konferencije.

Predstavnik Bosne i Hercegovine i govornik na IMF-ovoj konferenciji u Almaty bio je Amer Bukvić direktor Bosna Bank International (BBI). Tokom svog obraćanja Bukvić je od predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda zatražio da u Sarajevu organiziraju prezentaciju proizvoda islamskih banaka iz raznih dijelova svijeta kako bi se internacinalna praksa islamskog bankarstva približila domaćem tržištu.

Bukvić je ovom prilikom predstavio model BBI banke, jedine banke u jugoistočnoj Evropi koja posluje po islamskim principima, te prenio iskustva BBI predstavnicima zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza u kojima ne postoji zakonski okvir za islamsko bankarstvo.