Business in Between Cultures
0

Amer Bukvić će prezentirati uspješno poslovanje BBI banke

Klix.ba
Amer Bukvić
Amer Bukvić
Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu (EFSA), Evropska asocijacija za bankarsku historiju (The European Association for Banking History –EABH) i Bosna Bank International (BBI) organiziraju 15. i 16. novembra u Sarajevu konferenciju o islamskom bankarstvu sa nazivom "Business in Between Cultures - The Development of Islamic Finance".

Dvodnevni skup u bh. glavnom gradu okupit će na jednom mjestu svjetske stručnjake iz oblasti finansija i islamskog bankarstva, univerzitetske profesore i predstavnike vodećih islamskih banaka iz Evrope, Azije i regiona. Tokom trajanja konferencije bit će održane brojne prezentacije, okrugli stolovi i diskusije o islamskom bankarstvu i utjecaju na finansije u svijetu, te perspektive razvoja islamskih finansija.

Predavači konferencije su predstavnici svjetskih institucija kao što su Oxford University, Durham University, University of Pittsburgh, National Bank of Poland, University of Warwick, Islamic Development Bank i drugi. Uspješno poslovanje BBI banke, jedine banke u regionu koja posluje po islamskim principima, prezentirat će Amer Bukvić, direktor ove finansijske institucije.

Organiziranjem konferencije o islamskom bankarstvu u Sarajevu u saradnji sa EABH i EFSA BBI banka želi dati svoj doprinos razvoju misli o islamskom bankarstvu na teritoriji EU i jugoistočne Evrope. Pozitivna iskustva u radu islamskih finansijskih institucija na području EU povod su da se u posljednjih nekoliko godina sve češće organiziraju ovakve konferencije.

Porast islamskih finansija na savremenim finansijskim tržištima nudi alternativna rješenja u ekonomiji, utemeljena na etici i sistemu vrijednosti klasičnog islamskog prava. Uprkos prividnom neskladu između modernih finansijskih tržišta i klasičnih vjerskih zakona, islamske finansije se uglavnom doživljavaju kao održiva i uspješna finansijska industrija. Dokaz ovog uspjeha je zastupljenost u industriji u preko 105 jurisdikcija širom svijeta, Arapskog zaljeva do Malezije, pa čak u zemljama poput Velike Britanije, Francuske, Luksemburga i Bosne i Hercegovine. Trenutna finansijska kriza povećala je interesovanje za islamske finansije, a ova konferencija ima za cilj da se osvrne na razvoj islamskih finansija, okupljanjem akademika i praktičara koju će ispitati finansijske, ekonomske i pravne aspekte modernih islamskih finansija.

Cilj asocijacije EABH je širiti visoko kvalitetna istraživanja islamskih finansija i poticanje razmjene informacija i iskustava na evropskom i međunarodnom nivou.

Tema Konferencije "Business in between Cultures" postavlja pitanje da li islamske finansije doprinose dijalogu između kultura,

Konferencija će se održati u amfiteatru Tondach na Ekonomskom fakultetu s početkom u 8.15 sati.